Úterý, 16. dubna 2024

Pálava: Lidé ji ničí odpadky

Pálava: Lidé ji ničí odpadky

Okolí nádrže Nové Mlýny přímo vybízí k výletům. Inspekce si byla projít sedmikilometrový okruh kolem Dívčích hradů. A byli jsme zklamaní lhostejností návštěvníků. Ti se totiž nestydí pohazovat podél stezky odpadky. Vypadá to tam jako na smetišti!

Zklamání nás čekalo hned na začátku. Pro start jsme si vybrali vesnici Pavlov. Ale infocentra se tam opravdu nedočkáte. Zašli jsme proto na obecní úřad. "Žádné takové informační středisko u nás nefunguje. Ve vsi visí mapa a můžete si tu vzít i letáček," dostalo se nám odpovědi. Nejlepší letáček jsme obdrželi od sličné selky Ireny v nedaleké vinotéce. Propagační materiál Hotelu Pavlov obsahuje všechny informace i mapky turistických tras.

Trasa na Dívčí hrady? Smetiště!


Strmá, zhruba dvoukilometrová stezka ke zřícenině Dívčí hrady by byla malebná, nebýt lidské hlouposti a lhostejnosti. Turisté se totiž nestydí odhazovat tady nejen papírky, ale i plechovky, prázdné PET lahve či celé krabice od potravin!

Čím delší trasou se rozhodnete jít (v nabídce jsou tři okruhy podle délky), tím je odpadků naštěstí méně. Ti vytrvalejší jsou asi i slušnější a ohleduplnější. Doporučujeme však vzít s sebou hodně vody, nějakou tu svačinku a hlavně pevnou obuv! Na sandálky to tu opravdu není! A na kolech se tu jezdit nesmí.
Pronájmy jako v Chorvatsku

V letní sezoně v Pavlově na každém druhém rodinném domku visí cedulka s nápisem >>ubytování <<. "Lidé to tu dělají jako v Chorvatsku. Na dva prázdninové měsíce vyklidí ty nejlepší pokoje, sami se nastěhují třeba do sklepa nebo do jedné místnosti a pronajímají své prostory turistům," vysvětlila inspektorce Irena Šilinková.

Pokud na domku nevisí cedulka nabízející nocleh, určitě si tam můžete koštnout vynikající víno. Třeba u Ireny, která vítá návštěvníky v krásném kroji, jsou dva vzorky zdarma, čtyři za 30 korun, šest za 40 korun a 8 za 60 korun.

Ubytování ano, doktor nikoli


Možností ubytování je v obci Pavlov hodně. Podle místních se tu vyspíte od 280 korun za noc. Není problém se ani dobře a celkem levně najíst. Zato s ostatními službami nepočítejte. Chybí směnárna, doktor jezdí do vesnice dvakrát týdně. Místní musí až do Mikulova nebo Břeclavi.

A co třeba koupání? "Tady u Pavlova vám to opravdu nedoporučuji. Já tu bydlím celý život a vlezla jsem tam naposledy před lety. Je to špinavé," varovala inspekci servírka v Hotelu Pavlov. Dobrá možnost je prý na Šakvické pláži nebo v kempu Merkur v Pasohlávkách. Jestli milujete tradice a moravské zvyky, doporučujeme každou středu v hotelu cimbálovou muziku.

Hodnocení:

Příroda, vinohrady, skály i prostředí jsou samy o sobě nádherné. Ale turisté tu nádheru sami ničí tím, že nedokážou třeba papírek od svačiny uklidit zpět do batohu. V Pavlově, odkud jsme výstup zahájili, jsme též postrádali informační centrum. A určitě nejsme jediní, kdo by rád zažádal o pomoc. Proto radíme: V tomto směru se polepšete!

Zdroj: www.blesk.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů