Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kolowratův rybník - nová přírodní památka

Kolowratův rybník - nová přírodní památka

V Čechách máme novou přírodní památku. Vyhlásila ji Správa CHKO Český les a najdete ji na území Kolowratových lesů - v lokalitě Kolowratův rybník.

Památka o rozloze necelého hektaru se nachází na Černém rybníce přibližně dva kilometry západně od města Přimda. Předmětem ochrany je poslední větší populace masožravé rosnatky prostřední v Českém lese. S počtem několika tisíc jedinců patří k největším populacím této rostliny na území naší republiky.

Rosnatka prostřední

Foto: Kolowrat.cz

Rosnatka prostřední, nejdrobnější a nejvzácnější z našich rosnatek, se v Českém lese vyskytuje společně s její příbuznou Rosnatkou okrouhlolistou, od které se odlišuje podlouhlým tvarem listů. Kolowratův rybník není jediným maloplošným chráněným územím, které lze v Kolowratových lesích navštívit. Už v roce 1933 byla vyhlášena přírodní rezervace Diana s unikátními lesními porosty pralesovitého typu.

Žije zde i bobr evropský

O něco hůře přístupná je přírodní rezervace Přimda na západním a jihozápadním prudkém balvanovitém svahu stejnojmenného kopce, pod zříceninou starobylého románského hradu Přimda, nejstaršího známého kamenného hradu u nás. Velmi členité prudké svahy v nadmořské výšce 685-848 m jsou pokryty lesem o stáří 150 let, ve kterém převažují buk, javor a smrk.

Okolí Kateřinského a Nivního potoka v tachovské části Kolowratových lesů si oblíbil bobr evropský. Z tohoto pohledu jde o nejvýznamnější lokalitu v západních Čechách, součást seznamu evropsky významných lokalit Natura 2000.

Ojedinělou přírodní památkou je i opuštěné důlní dílo Loreta nedaleko Klatov s největším zimovištěm netopýrů v západních Čechách.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů