Pátek, 19. dubna 2024

Senát chce rozšířit okruh osob osvobozených od poplatků za odpad

Senát chce rozšířit okruh osob osvobozených od poplatků za odpad

Senát chce rozšířit okruh osob, které by byly osvobozeny od poplatků za odvoz komunálního odpadu. Osvobození by se mělo vztahovat nejen na děti z dětských domovů, ale také na klienty domovů důchodců či chráněných dílen. Senátorská novela o místních poplatcích tak jde dál než obdobný návrh poslanců, který se týká pouze dětí. Horní komora dnes předlohu schválila a poslala k posouzení Sněmovně a vládě.

Osvobození se má podle senátorské předlohy v duchu dřívějšího návrhu ministerstva práce a sociálních věcí týkat také dětí, které jsou na základě rozhodnutí soudu umístěny v zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy anebo v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Ke zpoplatnění těchto dětí není podle senátorů důvod, neboť poplatek musí hradit v místě bydliště a výdaje spojené s komunálním odpadem za ně hradí ústav, v jehož péči se nacházejí.

Senátoři chtějí také vyřešit problém s nezletilými dětmi, za něž poplatek neplatí jejich rodiče. Chtějí do zákona zakotvit odpovědnost jejich zákonných zástupců za placení poplatku a zakázat úřadům, aby se po dětech domáhaly poplatků zpětně po dosažení jejich dospělosti.

Senátorská novela má obcím také umožnit ze zákona prominout jejich obyvatelům zaplacení místních poplatků při mimořádných, zejména živelních událostech. Podobnou úpravu připravili i poslanci. Do zákona také vracejí možnost, aby obecní úřad poplatek prominul na základě žádosti poplatníka. Tuto možnost měly obce podle zákona až do konce roku 2010.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů