Čtvrtek, 18. dubna 2024

České domácnosti a jejich vybavení: co používáme 100 let, co nepřežilo poslední desetiletí

České domácnosti a jejich vybavení: co používáme 100 let, co nepřežilo poslední desetiletí

Lednice, pračka, vysavač. To jsou spotřebiče, které se počátkem 20. století zabydlely v českých domácnostech jako první spolu s vlnou masového připojování ke vznikající elektrické rozvodné síti. Přibyly nové funkce, změnil se design, základní technologické principy ale zůstaly stejné.

A život si bez nich nedokážeme představit dodnes. Potvrdil to i průzkum, který letos uskutečnil kolektivní systém pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů ELEKTROWIN. Více než polovina dotázaných by si vzala lednici dokonce na pustý ostrov - tak je pro ně nepostradatelná. Pětina by ocenila, kdyby jim život Robinsonů zpříjemňovala pračka.

,,Jepičí život mají naopak přístroje s paměťovým nosičem," nabízí srovnání Lucie Střechová, kurátorka sbírky Technika v domácnosti Národního technického muzea v Praze. Typickým příkladem byl hit 90. let, videorekordéry systému VHS.

Některá elektrická zařízení, která jsme ještě nedávno mohli vidět jen v muzejních sbírkách, se naopak do domácností vracejí. ,,Jsou to hlavně kuchyňské roboty s bohatým příslušenstvímpro domácí výrobu nejrůznějších pochutin, které se naposledy masově vyráběly ve 30. a 40. letech 20. století," říká Lucie Střechová. Některé nesou dokonce stejnou značku. Jejich výrobci se inspirovali ve vlastních firemních muzeích.

Co z domácností mizí a v jakém množství, to je dobře vidět zejména posledních 10 let, kdy se v České republice staré elektro systematicky sbírá a recykluje. ELEKTROWIN, který je největším českým kolektivním systémem a zajištuje zhruba polovinu tuzemského sběru a recyklace, se za tu dobu postaral o více než 14,5 milionů spotřebičů.

Vyskládány vedle sebe by vytvořily řadu měřící přes 5000 kilometrů, takže by se jimi dala hned dvakrát vyznačit státní hranice České republiky (2290,2 km).

,,Díky stále vyspělejším recyklačním technologiím se přitom daří získat zpět a znovu využít kolem 90 procent materiálů, z nichž jsou tyto spotřebiče vyrobeny," připomíná Roman Tvrzník, generální ředitel ELEKTROWIN a.s.

Například běžná mikrovlnná trouba je z více než 50 % vyrobena ze železa, 16 % její hmotnosti tvoří sklo a 12 % plasty.

Spotřebiče vysbírané za 10 let ELEKTROWINem dohromady vážily 245 tisíc tun. Při polovičním podílu železa by vystačily na stavbu 700Petřínských rozhleden.

V České republice i v ostatních zemích EU funguje zpětný odběr a recyklace na stejném ekonomickém principu: financují je výrobci nových spotřebičů. Některé přístroje, kterých se dnes domácnosti zbavují, totiž nesou už zaniklé značky.

Například spotřebiče značekArdo nebo Baumatic v českých domácnostech stále běžně slouží, i když jejich výrobci už zmizeli z trhu.

BOX

Ani zámožnější městské domácnosti dlouho neřešily, kam s vysloužilými elektrospotřebiči. Ještě ve 30. letech 20. století byl totiž například nákup ledničky velký luxus a i když taková lednice dosloužila, zůstávala v bytě jako kus nábytku.

Spotřebiče se opravovaly, dokud to bylo jen trochu možné, a i když definitivně dosloužily, skončily ve sklepě nebo na půdě.

K zásadnější obměně vybavení domácností elektrospotřebiči došlo až ve druhé polovině 50. let a v 60. letech. Teprve tehdy se také tyto spotřebiče dočkaly většího rozšíření. Důvod byl prostý: ve 30. letech minulého století stál například vysavač zhruba 1200 korun, tedy téměř měsíční plat středoškolského profesora.Nejlevnější osobní automobil české výroby, legendární Aero 500, přišel na 18 000 korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů