Úterý, 16. dubna 2024

ČAOH a její členové se naplno věnují recyklaci a vzdělávání veřejnosti

ČAOH a její členové se naplno věnují recyklaci a vzdělávání veřejnosti

Členové České asociace odpadového hospodářství (ČAOH) se aktivně věnují recyklaci a vzdělávání v oblastech třídění a recyklace odpadu. Naplňují tak základní myšlenky moderní evropské odpadové strategie oběhového hospodářství, podle které by odpady měly sloužit zejména jako náhrada primárních surovin při výrobě nových výrobků. Moderními postupy při svozu a zpracování odpadů se rovněž daří šetřit energii a v neposlední řadě také snižovat uhlíkovou stopu. Odpadářské firmy tak svým dílem přispívají k zlepšení životního prostředí.

,,ČAOH dlouhodobě prosazuje zavedení vyšších recyklačních cílů do nového zákona o odpadech. Naši členové se průběžně věnují nejen třídění a recyklaci odpadů. Zavádějí také nové zpracovatelské technologie a věnují se i osvětě a vzdělávání žáků a studentů. Například firma FCC se může pochlubit konkrétními čísly, o kolik se jí podařilo snížit uhlíkovou stopu a kolik uspořit energie," říká Petr Havelka, výkonný ředitel ČAOH.

Společnost FCC, dřívější .A.S.A., si nechala zpracovat analýzu vlastního působení na životní prostředí. Z výsledků vyplynulo, že se jí díky důslednému třídění a recyklaci podařilo v roce 2014 snížit produkci CO2 o více než 275 000 tun. Jedná se o množství, které ročně vyprodukuje přes 135 000 běžných osobních aut. Množství energie, kterou společnost FCC v roce 2014 díky využívání druhotných surovin z odpadu uspořila, činilo 4 604 930 509,64 MJ. To by pokrylo roční spotřebu více než jednoho a čtvrt milionu průměrných čtyřčlenných rodin. Firma také každoročně pořádá soutěž ve sběru papíru pro mateřské, základní a střední školy. V loňském školním roce se jí zúčastnilo 620 škol.

Pražská společnost Komwag se zase vydala za žáky základních škol Prahy 2, kde její zástupci hravou formou vysvětlili více než tisícovce dětí zásady správného třídění odpadu. Společnost Marius Pedersen provozuje hned několik moderních specializovaných zařízení na zpracování odpadů, např. zařízení pro úpravu a odstranění tekutých odpadů s kapacitou 40 000 m3 ročně nebo bioplynovou stanici, která je určena ke zpracovávání biologicky rozložitelných odpadů, jejich energetickému a materiálovému využití. Je vybavena výkonným drtičem a separátorem obalů a zařízením pro hygienizaci odpadů. Ročně zvládne zpracovat cca 60 000 m3 biologicky rozložitelných odpadů. Společnost OZO Ostrava zase při svých podzimních dnech otevřených dveří prezentovala velkokapacitní kompostárnu, ve které v rámci procesu řízené úpravy odpadů vzniká kvalitní kompost, který mohou občané využít pro své zahrádky. Naprostá většina členských firem ČAOH zaujímá moderní přístup k odpadovému hospodářství.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů