Úterý, 19. března 2024

Firma LAGRON dostala pokutu za kácení lesa nad rámec povolení a poškození dalších rostoucích stromů

Firma LAGRON dostala pokutu za kácení lesa nad rámec povolení a poškození dalších rostoucích stromů

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ústí nad Labem uložili pokutu 234 tisíc korun společnosti LAGRON s.r.o. za několikerá porušení lesního zákona. Tím nejzávažnějším bylo, že firma při povoleném kácení u obce Stebno na Ústecku vytěžila i místa, na kterých měly stromy zůstat.


Při kácení lesa totiž vznikla na dvou místech souvislá holina o velikosti 1,5 hektaru. ,,Lesní zákon přitom říká, že nesmí vzniknout holina větší než 1 hektar. Pokud je to víc, okolní lesní porosty jsou pak více ohroženy například větrem nebo vodní erozí lesní půdy," uvedl Jaroslav Vacek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

Druhým pochybením firmy LAGRON bylo, že při přibližování vykáceného dřeva odřela kmeny další cca 60 rostoucích stromů. Takto poškozené dřeviny přitom nijak neošetřila. ,,Tím se zvyšuje riziko přenosu houbových chorob," vysvětlil Vacek.

Třetím prohřeškem firmy pak bylo, že na části vytěženého pozemku neprovedla v zákonné lhůtě nové zalesnění.

,,Za všechna pochybení jsme firmě uložili souhrnnou pokutu 234 tisíc korun. Případ byl navíc složitý v tom, že jsme museli rozklíčovat, kdo za nezákonné jednání nese odpovědnost. Firma LAGRON totiž měla les pronajatý a tvrdila, že ona odpovědna není. Ze smluv mezi vlastníkem lesa a firmou LAGRON ale jednoznačně vyplynulo, že na ní přešly veškeré závazky vlastníka lesa. Typická snaha hříšníků vyhnout se sankci přenášením odpovědnosti na jiný subjekt nebo osobu tentokrát nevyšla," dodal Vacek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů