Úterý, 19. března 2024

Právní poradna ČAOH: Jak ohlašovat odpady u mobilních zařízení?

Česká asociace odpadového hospodářství v rámci svého odborného působení přijala konkrétní dotaz

Právní poradna ČAOH: Jak ohlašovat odpady u mobilních zařízení?

Ten se týká aktuálního nastavení povinností ročního ohlašování odpadů u mobilních zařízení. Samotný dotaz, včetně odpovědi uvádíme níže v textu tohoto článku.

Dotaz:

Dobrý den, obracím se na Vás s jednou prosbou, resp. žádostí o radu. V rámci novely odpadové legislativy došlo k tomu, že mobilní zařízení, která přebírají odpady od provozovatelů podávají roční hlášení o odpadech již pouze za sídlo provozovny s přiděleným IČZ.

V rámci zpracování hlášení o produkci odpadů za jednotlivé provozovatele se setkáváme s rozdílným přístupem, kdy nám některý provozovatel mobilního zařízení při zaslání svého ročního přehledu odpadů, které od nás přebírá, zašle sice IČZ mobilního zařízení, ale adresu nemá na sídlo, ale přímo na danou provozovnu.

Jde nám o to, zda-li nevíte, jakou adresu (zda-li na sídlo povoleného mobilního zařízení, nebo na sídlo provozovny) si má běžný provozovatel uvádět do svého ročního hlášení. ČIŽP totiž toto kontroluje, tak aby se nestalo to, že si provozovatel uvede adresu sídla mobilního zařízení a bude to chybné.

Odpověď:

Vyhláška č. 83/2016 Sb. skutečně vypustila v případě mobilních zařízení možnost ohlašovat za mobilní zařízení ke sběru a výkupu příslušnému úřadu ORP podle místa provozovny, která jejich provoz zajišťuje (novelizovaný § 22 odst. 3). Pro provozovatele mobilních zařízení ke sběru je tedy podstatné, že ohlašovací povinnost je možné splnit výhradně ohlášením příslušnému úřadu ORP podle sídla oprávněné osoby. Do ročního hlášení se pak mají uvést informace o sídle ohlašovatele.

Manuály k vyplnění ročního hlášení zde:

https://www.ispop.cz/magnoliaPublic/cenia-project/jak_podat_hlaseni/manualy.html

Zdroj: Ing. Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů