Pátek, 19. dubna 2024

Plazmová spalovna nevznikne v M.Boleslavi, ale v její blízkosti

Plazmová spalovna nevznikne v M.Boleslavi, ale v její blízkosti

Již delší dobu zvažovaný projekt takzvané plazmové spalovny odpadů nevznikne přímo na území Mladé Boleslavi, ale zřejmě v její blízkosti. Město pro tento záměr nenašlo ve svém katastru vhodnou lokalitu, soukromý investor ale jedná o vhodném místě v okolí města. ČTK to dnes řekl primátor Svatopluk Kvaizar.

Spalovnu plánuje v blízkosti města společnost Solena ve spolupráci s firmou BG Energy. Záměr podporuje i krajský úřad. Jak již dříve informovali zástupci firmy, výstavba zařízení by podle předběžných odhadů stála asi 1,6 miliardy korun. Záměr předpokládá zpracování zhruba 120.000 tun přetříděného komunálního, živnostenského a průmyslového odpadu ročně. Vyjádření investora se dnes ČTK nepodařilo získat.

Podle primátora je pravděpodobné, že Mladá Boleslav a zřejmě i automobilka Škoda Auto by do budoucna staly hlavními dodavateli odpadu do tohoto závodu. Upozornil, že tuto alternativu ke klasickému skládkování odpadu by mělo město určitě využít, pokud chce splnit do budoucna přísnější evropské normy. "Ukládání tuhého komunálního odpadu bude výrazně omezeno. I když máme skládku, která má životnost na 12 až 13 let, tak se musíme dívat dopředu a vítáme tento záměr, kdy budeme moci likvidovat odpad jinak," řekl ČTK. Na městskou skládku v Michalovicích by pak podle něho mohlo město ukládat pouze vytříděné odpady, které již nelze jinak průmyslově využít.

Zastánci projektu plazmového zplynování tvrdí, že při této formě likvidace odpadu nevznikají žádné emise nebezpečných látek, zápachy, nadměrný hluk či jiné ohrožení životního prostředí. Navíc bude sloužit i k výrobě elektrické energie a tepla. Technologii vyvinula společnost Solena CZ se svým zázemím ve Spojených státech.

http://www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů