Pátek, 29. března 2024

Vláda souhlasila s opatřením ODS proti zlodějům kovů

Vláda souhlasila s opatřením ODS proti zlodějům kovů

Vláda na své minulé schůzi souhlasila s návrhem poslanců ODS, podle nějž obce získají možnost omezit provozování sběren surovin. Vyplývá to z informací ČTK. Opatření má mířit proti zlodějům kovů. Obce by mohly podle předlohy vyhláškou stanovit místa pro výkupny odpadů a jejich provozní dobu, případně je úplně zakázat. Předloha nyní zamíří do Poslanecké sněmovny.

"Dlouholeté zkušenosti ukazují, že výkup odpadů je úzce spojen s trestnou činností. Ve městech se ztrácejí poklopy od kanálů, dopravní značky, ale i části zábradlí nebo plechové ploty," uvedla za předkladatele poslankyně Ivana Řápková. Nyní sběrny povolují krajské úřady. Nově by musely případné obecní vyhlášky respektovat.

Nynější předpisy už stanovují, že provozovatelé sběren musí identifikovat vykupované věci i lidi, kteří je přinesli. Praxe ale podle předkladatelů ukázala, že opatření není proti krádežím kovových předmětů dostatečné. Veřejná databáze sběren neexistuje, zákony se obcházejí a není zřejmé, kolik sběren funguje v rámci černého trhu, dodala poslankyně.

Podle předběžného stanoviska není vláda přesvědčena, že dílčí úprava skutečně zamezí páchání trestné činnosti. Efektivita další restrikce bude podle dokumentu záviset na obcích.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů