Úterý, 19. března 2024

Dnes končí výběr poplatku za likvidaci starého elektroodpadu, za recyklaci nově nakoupených spotřebičů se bude stále platit

Celková cena za nákup řady elektrozařízení klesne, ale poplatky za recyklaci elektroodpadu tím nekončí...

Dnes končí výběr poplatku za likvidaci starého elektroodpadu, za recyklaci nově nakoupených spotřebičů se bude stále platit

Stále bude účtován poplatek za recyklaci nově zakoupených elektrospotřebičů, ale nebude viditelný na účtence. Recyklační poplatky slouží k ekologické likvidaci nebezpečného elektroodpadu.

Od dnešního dne nebudou zákazníci při nákupu platit část recyklačního poplatku za likvidaci takzvaného historického elektroodpadu, tedy toho uvedeného na trh před rokem 2005. Výsledná cena nákupu řady elektrozařízení klesne. Stále ale bude hrazena podstatná část recyklačního poplatku za nově zakoupená elektrozařízení. Tento recyklační poplatek zůstane schován v ceně výrobků skrytě bez vyčíslení jeho výše na účtence.

"Z paragonů zmizí položka za recyklaci historického odpadu, tedy starších spotřebičů z dob, kdy ještě nebyla jejich likvidace systémově řešena. Další část poplatku za recyklaci nově zakoupených elektrospotřebičů je však již obsažena v ceně výrobku a bude i nadále účtována, byť skrytou formou. To považujeme za nesprávné a budeme usilovat o zákonnou úpravu, která tento poplatek v ceně výrobku zviditelní," vysvětluje Alexandr Hanousek, jednatel kolektivního systému EKOLAMP.

Neprůhledné účtování poplatku za recyklaci totiž nahrává možným machinacím a netransparentnímu hospodaření. "Spotřebitel by měl vědět, kolik za ekologickou likvidaci platí. Viditelný poplatek by měl spotřebitele motivovat, aby výrobek po dosloužení k likvidaci odevzdal, když za tuto službu již zaplatil. Obdobný průhledný mechanismus funguje například ve Francii, v Itálii či na Slovensku," říká Hanousek.

Problematice recyklačních poplatků se intenzivně věnují i spotřebitelské organizace včetně té největší. Vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený říká: "Je vhodné, aby se spotřebitelé dozvěděli, že i nadále jistý příspěvek na ekologickou likvidaci platí. Ovšem pro spotřebitele je primární informace o konečné ceně, kterou se musí vždy dozvědět. Tedy informace o tomto příspěvku může být pouze informativní, nesmí však docházet k účelovému vyčleňování z důvodu snahy o manipulaci s cenou a přilákání kupujících."

Výrobci a dovozci se mylně domnívají, že za recyklaci už nic platit nemusí

Někteří výrobci a dovozci se mylně domnívají, že od 13. srpna jim zákonná povinnost úhrady recyklačních poplatků odpadá. "Je to hrubý omyl a nepochopení principu zpětného odběru. Za zpětný odběr a recyklaci nově zakoupeného elektrozařízení, tedy uvedeného na trh po roce 2005, se stále bude platit, jen se již nebude účtovat poplatek za historický elektroodpad," vysvětluje Hanousek. Navíc se to týká jen některých elektrospotřebičů. U ledniček a jiných velkých elektrozařízení se bude stále účtovat za historický elektroodpad až do roku 2015.

Ekologická likvidace nebezpečného elektroodpadu může být zabezpečena pouze při zachování transparentního systému poplatků za recyklaci. Pouze část elektrozařízení lze zpeněžit formou využití druhotných surovin: "Ekologická likvidace neatraktivních surovin, v případě úsporných světelných zdrojů toxické rtuti, je velmi nákladná a je ji třeba dotovat z poplatků za recyklaci," říká Alexandr Hanousek.

Navíc podle průzkumu společnosti EKOLAMP historický elektroodpad uvedený na trh před rokem 2005 představuje stále 62 % celkového objemu přijatého ke zpracování. "To je i po osmi letech od zahájení fungování zpětného odběru neuvěřitelně vysoké číslo, které jednoznačně podporuje potřebu i nadále kupujícím viditelně uvádět příspěvky na recyklaci," uzavírá Alexandr Hanousek, jednatel kolektivního systému EKOLAMP.

Proč se platí za recyklaci

Za ekologickou recyklaci a odstranění nebezpečných látek z vysloužilých elektrospotřebičů spotřebitelé platí tzv. recyklační poplatek. Slouží na úhradu nákladů spojených se zpětným odběrem, svozem, tříděním, osvětou a hlavně ekologickou likvidací nebezpečných látek.

U většiny elektrozařízení se rozlišoval tzv. příspěvek na historický elektroodpad, tedy ten uvedený na trh před rokem 2005, a příspěvek na recyklaci nově zakoupeného elektrozařízení. Příspěvek na historický odpad je uváděn při nákupu viditelně a odděleně, kdežto pro nová zařízení je skrytý již v ceně výrobku.

Pro osvětlovací zařízení byl přijat princip, že není možné jednoduše odlišovat tyto dva druhy příspěvků, a proto se uvádí vždy jenom jeden příspěvek na recyklaci zajišťující financování obou složek elektroodpadu.

Jak jsou poplatky využity

Recyklační poplatky, které účastníci kolektivního systému hradí, jsou účelně využity na správu zpětného odběru. Kolektivní systém EKOLAMP kromě investic do procesu sběru a ekologického zpracování osvětlovacích zařízení vytváří finanční rezervy, které budou složit pro krytí nákladů v momentě konjunktury trhu, kdy výběr poplatků nebude schopen pokrýt náklady spojené se sběrem a recyklací.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů