Úterý, 16. dubna 2024

Podzim je ideálním obdobím pro mapování černých skládek. Přiložte ruku k dílu pomocí vašeho chytrého mobilu.

Podzim je ideálním obdobím pro mapování černých skládek. Přiložte ruku  k dílu pomocí vašeho chytrého mobilu.

Podzim je ročním obdobím, kdy opadané stromy a keře začínají odhalovat bohužel stále hojně rozšířený nešvar, kterým jsou černé skládky nejen v přírodě, ale i přímo ve městech a obcích.

Jejich rozmanitost je obrovská. Někde mají podobu několika pytlů pohozených v příkopě, jinde jde skoro o kompletní vyhozené vybavení domácnosti včetně neodmyslitelného autovraku, v nejhorším případě pak skládky mohou obsahovat i nebezpečné průmyslové odpady. Pokud na takovou skládku narazíte, můžete si buď jen zanadávat, nebo můžete přiložit ruku k dílu. Stačí vzít chytrý mobilní telefon, skládku zdokumentovat a obratem nahrát na web ZmapujTo.cz.

Jak skládky mapovat

"Postup pro ohlášení skládky je jednoduchý - každý, kdo ji najde a má po ruce chytrý telefon, si může za pár vteřin zdarma stáhnout aplikaci TrashOut. S její pomocí pak do interaktivní mapy označí, kdy, kde a jak velkou skládku našel" sdělil nám jeden z autorů projektu RNDr. Miroslav Kubásek PhD. "Každé hlášení obsahuje GPS polohu, fotografie, velikost a typy odpadů nelegální skládky, případně může obsahovat volitelný komentář. Záznam se do dvou hodin zobrazí v interaktivní mapě na webu ZmapujTo. Mobilní aplikace je dostupná pro platformy Android, iPhone a Windows Phone, v brzké době bude rozšířena i na další platformy."

Spolupráce s městy a obcemi

Aby nebyl projekt jen bezzubou černou listinou, ale měl možnost s likvidací skládek skutečně pomoci, nabízí autoři službu pro města a obce, která kromě okamžité informace, že na území obce byla nahlášena nelegální skládka, kterou je třeba zlikvidovat, umožňuje úřadu na svůj web umístit i statistiku, která v reálném čase zobrazí počty nahlášených a vyčištěných skládek. V současnosti je do projektu zapojeno několik desítek měst a obcí a přidávají se další.

"Včasné odhalení černé skládky je důležité zejména proto, že z nezabezpečené černé skládky mohou unikat škodlivé či jedovaté látky do ovzduší, půdy i vody. Podle druhu materiálu může hrozit i nebezpečí vznícení a následného požáru, nemluvě o ohrožení bezpečnosti a zdraví vašich dětí či domácích mazlíčků", vysvětlil nám odborník na problematiku odpadů Mgr. Aristid Franc.

Nahlédněte do mapy skládek

Místem, kde můžete získat vice informací o problematice černých skládek v ČR je webová stránka www.Zmapujto.cz. Zde si například na přehledné mapě můžete prohlédnout, zda se nelegální skládka nenachází i ve Vašem okolí, součástí je mimo jiné integrovaná katastrální mapa, kde si uživatelé mohou zjistit údaje o vlastníkovi parcely, na které se černá skládka nachází.

ZDROJ: ČRo, ZmapujTo.cz, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů