Pátek, 19. dubna 2024

Nizozemsko je největší evropský dovozce odpadu

Nizozemsko je největší evropský dovozce odpadu

Nizozemsko se stalo vůbec největším dovozcem odpadu v Evropské unii. Více než milión tun odpadu ze zemí jako Velká Británie, Irsko a Itálie končí každoročně ve spalovacích pecích v Nizozemsku. Z průzkumu trhu navíc vyplývá, že se dovoz odpadu v následujících letech zdvojnásobí.

"V dovozu odpadu je Nizozemsko na prvním místě, následováno Švédskem a s větším odstupem Dánskem", dodává ředitelka Ella Stengler z European trade association of waste energy companies (Cewep). Spalováním odpadu se v Nizozemsku také vytváří energie, mluvíme tedy o tzv. energetickém využití odpadu. Příjmy z importu odpadu domácností se odhadují na desítky miliónů euro.

Z údajů Ministerstva infrastruktury a životního prostředí vyplývá, že v minulém roce bylo do Nizozemska dovezeno 1 035 miliónů tun odpadu evropských domácností a podniků. Importovaný odpad představoval téměř 14 % celkového odpadu spáleného minulý rok v pecích v Nizozemsku.

Nizozemský sektor spalování odpadu čelil dlouho nadkapacitě. Mnoho podniků bylo vystavěno ještě před krizí. Objem vyprodukovaného odpadu se v zemi v posledních letech snížil z důvodu ekonomické krize i jako reakce na snahy nizozemské vlády podpořit třídění odpadu. Řešení pak podniky našly v dovozu z jiných evropských zemí, jako například z Velké Británie, která má výrazný nedostatek spaloven. Díky dovozu tak nizozemské spalovny odpadu v roce 2012 poprvé za několik let využívaly plně své kapacity.

Import odpadu by měl v následujících letech růst, protože země se snaží svůj vlastní odpad domácností nadále redukovat. Dovezený odpad by tak mohl představovat až 30 % spalovaného odpadu v nizozemských spalovnách. Dle podniků aktivních v sektoru je spalování odpadu vhodnější pro životní prostředí než jeho ukládání na britských skládkách. Nizozemské spalovny jsou také nejčistšími na světě, protože kromě CO2 nevypouštějí jiné nebezpečné zplodiny.

Plány navýšení dovozu odpadu se ozývají například od amsterodamského správce odpadu Afval Energie Bedrijf (AEB) nebo od podniku Attero (bývalého Essent Milieu).

Zpracoval kolektiv pracovníků Zastoupení MPO pro Nizozemsko, Brusel.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů