Pátek, 19. dubna 2024

Vědci zkoumají odpadky v Plzni, sledují, co a jak lidé konzumují

Vědci zkoumají odpadky v Plzni, sledují, co a jak lidé konzumují

Obyvatelé plzeňského sídliště Vinice i sousední modernější čtvrti Sylván se příliš neliší v tom, jaké množství odpadu vyhazují, výrazně jiný není ani objem nespotřebovaných potravin v obou lokalitách. Naopak rozdílné jsou značky zboží, které obyvatelé preferují, a také to, jaký důraz kladou na čerstvou a instantní stravu spolu s polotovary. Ukázal to výzkum antropologů Západočeské univerzity v Plzni, kteří od roku 2012 detailně zkoumají odpad z domácností. ČTK to řekl vedoucí Plzeňského garbologického projektu, antropolog Daniel Sosna.

"V první roce našeho výzkumu vznikala metodika a zaměřili jsme se na dvě městské lokality v Plzni, vloni jsme k nim přidali i malou vesnici na Tachovsku," uvedl. Antropology zajímá například to, zda se odlišné sociální prostředí odráží v tom, co a jak lidé konzumují.

Srovnání Vinic, kde je hustá bytová zástavba s velkým počtem obyvatel na poměrně malé ploše, a rezidenční lokality Sylván ukázalo jen mírně odlišnou míru plýtvání potravinami. "Lišily se však konkrétní typy nespotřebovaných potravin, kdy domácnosti z Vinic nejčastěji vyhazovaly maso, zeleninu, chléb a sladkosti. Oproti tomu nejčastěji vyhozenou potravinou Sylvánu byl pytlíkový čaj, kdy bylo vyhozeno opakovaně téměř celé balení," uvedla členka výzkumného týmu Lenka Brunclíková.

Rozbor recyklovatelného odpadu ukázal, že mezi lokalitami není výrazný rozdíl. "Bez ohledu na to, v jakém prostředí žijí, tedy stále poměrně málo recyklují," řekl Sosna.

Z rozboru odpadků vyplynulo, že víc slev využívají lidé z Vinic. Tam se také ve větším konzumuje cukr i sladkosti, převažuje spotřeba oplatek a bonbonů. Překvapením byl častý výskyt sladkostí z ruskojazyčného prostředí. Na Sylvánu je oproti tomu vyšší spotřeba čokolády.

Rozdíly jsou také v konzumaci alkoholu, kdy na Vinicích výrazně dominuje pivo, na Sylvánu se na pivo "dotahuje" víno a ochucený nápoj typu Frisco. Na Vinicích rozbory zachytily levná vína v litrových lahvích produkovaná velkými řetězci, na Sylvánu naopak dražší lahve méně obvyklých značek.

Značné rozdíly jsou patrné i v konzumaci potravinových polotovarů, zaznamenána byla vysoká spotřeba instantních polévek a omáček na Vinicích.

Podle antropologů může svou roli hrát nejen ekonomická situace domácností, ale i další faktory. Zjištění musí tedy doplnit ještě o etnografická šetření. V projektu chtějí pokračovat, nedávno získali tříletý grant od Grantové agentury ČR. "Nyní řešíme, kam dál. Chceme se víc zaměřit na vztah lidí a odpadu, význam odpadu v lidském světě, více třeba také rozebrat otázku recyklace," uvedl Sosna.

Podobným výzkumům se věnuje zejména anglosaský svět, například už v 60. a 70. letech minulého století se uskutečnily velké výzkumy k tomuto tématu v USA, velká mezioborová skupina v současnosti působí i ve Velké Británii.

Eva Barborková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů