Čtvrtek, 28. března 2024

Spalovny přijdou o peníze z EU, kvůli chybějícímu zákonu

Spalovny přijdou o peníze z EU, kvůli chybějícímu zákonu

Rozestavěná spalovna odpadů v Chotíkově u Plzně má stát tři miliardy korun. Z toho přitom až 800 milionů mělo jít z evropských peněz. Ty jsou ale nyní nejisté.

"Nemůžeme to financovat, protože Česko neumí vysvětlit, jak spalovna zapadá do systému nakládání s odpady, který by odpovídal cílům evropské směrnice," uvedl Joseph Hannon, mluvčí eurokomisaře pro životní prostředí Janeze Potočnika. Česku totiž stále chybí nová národní odpadová strategie.

Plán odpadového hospodářství i zákon o odpadech by podle náměstka ministra životního prostředí Jana Kříže měl být do konce roku zpracován. Zatím ale není jasné, zda a v jakém rozsahu úřad výstavbu spaloven podpoří. Současný evropský trend totiž prosazuje spíše recyklaci. Kříž připustil, že kdyby byla strategie nakládání s odpady hotova před dvěma lety, neměl by ZEVO Chotíkov s penězi z EU problém.

Plzeňská teplárenská už prohlásila, že spalovnu dostaví i bez evropských peněz. Podpora projektu nyní závisí na tom, zda Evropská komise bude vůbec přístupná k závazkům, které by ČR poskytla.

Zastaveny jsou i další projekty, včetně spalovny v Karviné a Mostu-Komořanech, k nimž má Česko dodat strategické dokumenty. Financovány by mohly být z programu Životní prostředí 2014-2020.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů