Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nové rozhodnutí: MŽP uvolní 1,5 miliardy pro recyklaci z evropských fondů

Nové rozhodnutí: MŽP uvolní 1,5 miliardy pro recyklaci z evropských fondů

Ministerstvo životního prostředí včera rozhodlo vyčlenit 1,5 miliardy korun na recyklační projekty. Jedná se o třetinu z celkové částky 4,5 miliard, kterou MŽP získalo z evropských fondů, a marně usilovalo v Bruselu o jejich uvolnění na podporu spaloven [1]. Úředníci ministra Brabce již nyní "apelují na všechny žadatele, aby neprodleně zahájili přípravu žádostí o podporu včetně přípravy zadávacích dokumentací pro vyhlášení veřejných zakázek."

Evropská komise dala negativní stanovisko k podpoře poslední spalovny, kterou se MŽP snažilo prosadit, a to v Chotíkově u Plzně [2]. Žádný z tří plánovaných projektů spaloven v Karviné, Mostě - Komořanech ani Chotíkově u Plzně nezískal oprávnění Evropské komise k dotaci z eurofondů. Ve fondu Operačního programu životní prostředí (OPŽP) stále zbývají miliardy korun, které byly předchozími ministry životního prostředí blokovány pro stavbu spaloven a hrozilo tak jejich propadnutí [3].

Ministr Tomáš Chalupa (ODS) se například pokusil 3,6 miliard z nevyčerpaných prostředků určených na zlepšení odpadového hospodářství přesunout na stavbu pražského metra v městské části, v níž byl starostou [4]. Evropská komise však tento přesun oprávněně odmítla. Díky tomu mohou být nyní peníze použity na to, k čemu byly určeny - k podpoře šetrného hospodaření s odpady.

MŽP letos uvolnilo z OPŽP rekordně velkou částku 10 miliard [1].

Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA, řekl:

"Hnutí DUHA po léta systematicky varovalo úřady a veřejnost, že předražené projekty spaloven odpadků nejsou ničím odůvodněné a evropské dotace je nemohou podpořit. Ekologická organizace přitom také upozorňovala, že bruselské peníze musí směřovat do lepšího třídění bioodpadů a recyklačních služeb pro domácnosti v souladu s evropskou odpadovou politikou. Naše varování se naplnilo, spalovny nedostaly z evropských fondů ani euro."

"Ministerstvo životního prostředí včera konečně rozhodlo podpořit z části peněz marně odložených pro stavbu spaloven nové recyklační projekty. Jedná se o 1,5 miliardy korun. Doufejme, že maximum prostředků z dosud nevyčerpaných 4,5 miliard bude nakonec použito na prevenci a recyklaci. Doufejme, že Českou republiku nepřijde chybná sázka na spalovny tak draho a že si z této kauzy vezme ministr Brabec poučení při aktuální přípravě žádostí o podporu z evropských fondů v letech 2014 - 2020. Spalovny tam bohužel stále figurují."


Kontakty:


Ivo Kropáček
, program Odpady, telefon 604 207 302604 207 302, email ivo.kropacek@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace, telefon 731 465 279731 465 279, email jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů