Čtvrtek, 28. března 2024

Ministerstvo: Obce nemohou prodej kovů zakázat

Ministerstvo: Obce nemohou prodej kovů zakázat

Bohumín - Bohumín a další města na Karvinsku chtějí zakázat prodej kovů v komerčních sběrnách. Na základě změny vyhlášky o nakládání s odpady by tam lidé museli odevzdávat kovy a starý papír výhradně zdarma v městských sběrných dvorech. Radnice tímto způsobem chtějí bojovat proti zlodějům kovů i sběrnám, které mnohdy vykupují kradené věci. Podle názoru ministerstva vnitra města na takovou vyhlášku nemají právo.

"Obce nemohou nikomu zakazovat, aby prodával svůj kovový odpad a zároveň aby ho přestal vykupovat," prohlásil mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Místostarosta Bohumína Lumír Macura (ČSSD) ovšem tento názor odmítá. "Budeme za vyhlášku bojovat, půjdeme třeba až k Ústavnímu soudu. Doufáme, že nám dají soudy za pravdu tak jako v případě heren," poznamenal Macura. Narážel na nedávné rozhodnutí Ústavního soudu, kterým město obhájilo právo zakázat si videoterminály.

Nápad bohumínské radnice zakázat vyhláškou výkup některých kovů převzala i další města jako Karviná, Havířov, chce se přidat i Ostrava. Celorepublikově rozšířené krádeže kovů, které mnohdy vedou k obecnému ohrožení, jsou v aglomeracích Ostravska a Karvinska obzvlášť velkým problémem. Podle statistik způsobili zloději kovů v Moravskoslezském kraji jen v minulém roce škodu asi sedmdesát milionů korun.

Recyklace je recyklace, zlobí se podnikatelé

Připravovaná vyhláška se provozovatelům prosperujících sběren rozhodně nelíbí. "Slovo recyklace bereme stále jako recyklaci, ne podporu zlodějů," zlobil se provozovatel sběrny a tvrdil, že v jeho sběrně se kradené poklopy od kanálu nebo dopravní značky nenajdou.

Bohumínští radní se na výtky, že se dopouštějí omezování svobodného podnikání, připravili. "Odpad, který nám lidé donesou do sběrného dvora, prodáme formou jednoduché soutěže sběrnám ve městě," vysvětloval bohumínský místostarosta.

Odpadový hospodář Pavel Konečný ale míní, že to nestačí. "I kdybychom soutěž vyhráli a šrot získali, celoroční provoz neudržíme. Výkup by už nebyl denně, tak jako dosud, ale jen měsíčně či kvartálně. To bychom zkrachovali," tvrdí.

Představitelé Bohumína budou usilovat i o to, aby komerční sběrny a výkupy zmizely i ze zákona o odpadech, jehož novelizace se připravuje.

zdroj: ČTO

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů