Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zástupci odpadových firem chtějí podat stížnost na sněmovní výbor

Zástupci odpadových firem chtějí podat stížnost na sněmovní výbor

Zástupci odpadových firem a sdružení výkupců chtějí podat stížnost vedení Sněmovny na výbor pro životní prostředí. Tvrdí, že ačkoli byli písemně přihlášeni do obecné rozpravy, nedostali prostor na vyjádření. S tím nesouhlasí poslankyně Kateřina Konečná (KSČM), která v té době výboru předsedala. Před poslanci chtěli vystoupit s kritikou ministerstva životního prostředí za to, že umožňuje, aby nynější kolektivní systémy měly monopolní postavení na trhu, a tím byl nadále znemožňován vznik konkurenčního prostředí. Proti tomu se MŽP ohradilo.

Výbor dnes jednal nečekaně rychleji, občas se tak nedodržel předem avizovaný čas jednotlivých témat. Podle Konečné se kritizující předkladatelé nepřihlásili do obecné rozpravy. "Pokud chtěli vystoupit, měli zvednout ruku. Tady je normální, že mluví i veřejnost," uvedla. "Čekali jsme, až budeme vyzváni. S takovým jednáním ve Sněmovně jsem se ještě nesetkal," řekl ČTK výkonný tajemník Sdružení výkupců a zpracovatelů druhotných surovin Petr Miller s tím, že podá oficiální stížnost. K němu se možná připojí i Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH).

Výbor nakonec doporučil Sněmovně, aby novelu schválila s několika pozměňovacími návrhy, které ale nepocházely od zástupců firem. Jejich návrhy si totiž žádný z poslanců doposud "neosvojil".

Konkrétně Česká asociace odpadového hospodářství požaduje po MŽP, aby novelou omezila činnost kolektivních systémů a zachoval se přístup na trh i dalším subjektům, které v oboru podnikají. MŽP chce novelou zákona o elektroodpadech především upravit český zákon v souladu s evropskou směrnicí a dodržet požadované termíny. Sdružení, která na vyjádření chtěla vystoupit, ale tvrdí, že kolektivní systémy si do novely prosadily své zájmy.

"Některé kolektivní systémy si vybudovaly svá zpracovatelská velkokapacitní zařízení, následně byla zrušena většina smluv na zpracování odpadního elektrozařízení," řekl dnes ČTK ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka a dodal, že na monopolní postavení poukázal i antimonopolní úřad. Stěžují si také, že MŽP nezapracovalo jejich připomínky k novele. S tím ministerstvo ale nesouhlasí.

"MŽP dává prostor každému se vyjádřit. Založit kolektivní systém podle zákona o elektroodpadech může kdokoliv. Z firem, které na dnešním jednání ve sněmovním výboru MŽP osočily, jsou všichni v pracovních skupinách ministerstva. Pokud někdo má pocit, že by chtěl vytvořit kolektivní systém na sběr elektrošrotu, tak má kdykoliv možnost o to ministerstvo zažádat," reagoval ředitel odboru odpadů na MŽP Jaromír Manhart. ČAOH se také nelíbí například návrh na omezení sběrné sítě, které je prý omezen jen na místa se smluvním vztahem s kolektivními systémy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů