Sobota, 20. dubna 2024

Premiér v Plzni slíbil intenzivní práce na odpadové legislativ

Premiér v Plzni slíbil intenzivní práce na odpadové legislativ

Intenzivní práce na odpadové legislativě slíbil na stavbě spalovny komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Právě absence zákona o odpadech a plánu odpadového hospodářství, které se připravují už od roku 2007, působí Plzeňské teplárenské, investorovi spalovny, problémy se získáním dotace EU. Ještě do prázdnin by se vláda některými aspekty v nové legislativě a v tom, co musí stát dohnat vůči Evropské komisi, měla zabývat, řekl Sobotka ČTK.

Městská firma Plzeňská teplárenská už několik let usiluje o dotaci na spalovnu téměř 500 milionů korun, což je téměř čtvrtina celkových nákladů stavby, která má stát za 1,5 roku.

Podle premiéra je pro čerpání peněz EU prioritou zejména zákon o odpadech, který by splnil požadavky evropské legislativy. "Musíme všechno zvládnout ve velmi krátkém čase," uvedl. Podle něj se v celé Evropě prosazuje silný trend omezování skládkování a je "koncepční přemýšlet o energetickém využití odpadů". "Dnes jsem se seznámil s tímto projektem, který vnímám jako zajímavý, protože spalováním se tu bude vyrábět teplo i elektřina, a Česká republika tak v budoucnu bude moci současně splnit nižší limity na skládkování," uvedl.

Prioritou vlády je, aby ČR dočerpala prostředky, které má k dispozici. "Dotace do Plzně je součástí velikého příběhu, jak dočerpat peníze z Evropy, abychom o ně nepřišli. Dnes už to není v rukou města, ale ministerstva životního prostředí (MŽP) a vlády," řekl.

"Premiér navrhl, že vláda přijme určitá opatření. Podobně jako jsem minulý týden hovořil s panem prezidentem, tak jsem i dnes vycítil jednoznačnou podporu těmto projektům, tedy aby se s odpady do budoucna dělalo něco jiného, než jen skládkovalo," uvedl ředitel městské teplárny Tomáš Drápela. V dotaci stále věří.

Podle náměstkyně ministra životního prostředí Bereniky Peštové by měl být věcný záměr zákona o odpadech hotový do září, kdy bude předložen vládě. "Dostali jsme z Bruselu žlutou kartu a máme dané termíny, které musíme splnit; v některých věcech jsme už v předstihu. Pokud budeme harmonogram držet, tak vše zvládneme," řekla. MŽP stále bojuje o dotaci pro spalovnu.

Podle Jaromíra Manharta z MŽP by se měla vláda vyjádřit k zákonu o odpadech do zimy. MŽP pak začne pracovat na paragrafovém znění a nový zákon bude platit od ledna 2016. "Teď je v připomínkovém řízení plán odpadového hospodářství, který by měla dostat vláda v létě nebo na podzim a platil by od ledna 2015, což je podmínka, abychom mohli využít EU dotace na nové odpadové projekty do roku 2020," řekl.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů