Pátek, 19. dubna 2024

Reakce MŽP na informace ke zvýšení poplatků za skládkování

Reakce MŽP na informace ke zvýšení poplatků za skládkování

Ministerstvo životního prostředí aktuálně připravuje novou odpadovou legislativu. Kvůli dlouho odkládaným změnám v odpadovém hospodářství hrozí České republice sankce ze strany Evropské unie za neplnění cílů a transpozice evropské legislativy. Česká republika by tak zároveň mohla přijít o miliardy korun z Evropských fondů určené do oblasti odpadů a odstraňování ekologických škod.

"Na základě doporučení Evropské komise snížit množství odpadů na skládkách a povinnosti zásadně zvýšit recyklaci odpadů zakáže Česká republika po roce 2023 skládkování recyklovatelných, využitelných a neupravených směsných komunálních odpadů," říká náměstkyně ministra životního prostředí Berenika Peštová.

V Poslanecké sněmovně je aktuálně projednáván pozměňovací návrh zákona o odpadech, kterým se od roku 2015 zavádí obcím povinnost zajišťovat tříděný sběr papíru, plastů, skla, kovů a biologicky rozložitelných odpadů. Norma zároveň navrhuje postupné zvýšení poplatku za skládkování, a to ze současných 500 na 600 korun v roce 2015 až na 1000 korun v roce 2020. "U navrhované změny je důležité, že se nejedná o plošné zvýšení poplatku pro občany, ale poplatku placeného na skládce odpadů. V korunách to znamená, že při zvýšení poplatků za skládkování o 100 korun za každou tunu uloženého odpadu za rok by se při současné produkci odpadů zvýšil poplatek za svoz a nakládání s odpady na jednoho obyvatele o cca 21 Kč ročně. Poslanecký návrh je jednoznačně motivačním nástrojem pro zvýšení recyklace a třídění odpadů do barevných kontejnerů. Čím méně odpadu skončí v černých popelnicích na směsný komunální odpad, tím méně zaplatí občané za jeho skládkování. Odpady tak budou využívány a recyklovány, což povede k plnění cílů České republiky a zároveň ke zlepšení životní úrovně,"dodává Berenika Peštová.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů