Čtvrtek, 28. března 2024

Odpadáři a obce spolupracují

Odpadáři a obce spolupracují

Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH) a Sdružení místních samospráv (SMS) podepsali v druhé půli dubna dohodu o oboustranné spolupráci.

Obce a odpadové firmy jsou dlouholetými partnery v oblasti zajištění služeb svozu, třídění, recyklace a dalšího nakládání s odpady. Aktuáně uzavřená dohoda mezi ČAOH a SMS navazuje na tuto dlouholetou spolupráci a nyní, v době intenzivních příprav nové odpadové legislativy, může být přínosem k nalezení smysluplných řešení budoucnosti odpadového hospodářství v ČR.

Obě strany dohody se shodují na tom, že budoucí řešení má, podobně kvalitně jako doposud, zajistit plnění cílů EU a zároveň musí mít co nejnižší dopad na náklady občanů za odpady. Je třeba hledat řešení optimální pro podmínky v ČR a naši ekonomickou situaci, taková, která s sebou nenesou potřebu umělého, či neúměrného navyšování zákonných poplatků za odpady.

"Jsem rád, že došlo k uzavření dohody se Sdružením místních samospráv, které je důležitým partnerem, neboť sdružuje stovky obcí a měst po celé ČR a je druhým největším sdružením obcí. S názory SMS na odpadové hospodářství se v mnoha ohledech shodujeme. Jejich postoj je racionální, tržní a nebojí se postavit za skutečné zájmy občanů" sdělil Petr Havelka, výkonný ředitel ČAOH.

O SMS

Sdružení místních samospráv je nevládní apolitickou organizací s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Agenda SMS ČR hájí zejména zájmy menších obcí a měst, prosazuje potřeby venkova a jeho obyvatel a spolupracuje v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR.

O ČAOH

Česká asociace odpadového hospodářství je největší oborovou asociací v České republice, která sdružuje významné podnikatelské subjekty v oblasti využívání, odstraňování, svozu, sběru a recyklace odpadů. ČAOH na českém trhu působí již 17 let a v současnosti pod ni spadá více než 80 společností, které podnikají v odpadovém hospodářství. Cílem asociace je ochrana volného trhu a zdravého konkurenčního prostředí v odpadovém hospodářství ČR, podpora členských společností, ochrana zájmů původců odpadů (obcí, firem) a oprávněných osob, a to mimo jiné aktivní spoluprací na tvorbě právních předpisů, které ovlivňují podnikání v oblasti nakládání s odpady.

Zdroj: Ing. Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů