Pátek, 29. března 2024

Filozof Šmajs vydal Ústavu Země. Přiznává planetě práva, která ji umožní chránit

Filozof Šmajs vydal Ústavu Země. Přiznává planetě práva, která ji umožní chránit

Původní filozofický koncept nazvaný Ústava Země vydává u příležitosti letošního mezinárodního Dne Země, který připadá na 22. dubna, filozof Josef Šmajs z Masarykovy univerzity. Ukazuje v něm, že by planetě Zemi měla být přiznána subjektivita a tedy i podobná práva jako lidem.Jedině tímto obratemlze podle něj zabránit zániku lidské civilizace.

,,Země je svébytným evolučním výtvorem, který je nadřazený člověku i jeho kultuře. Nemáme právo ji ničit a musíme ji uchovat obyvatelnou nejen pro další lidská pokolení, ale i ostatní živá stvoření," uvedl Šmajs, který je autorem filozofického konceptu Evoluční ontologie, z něhož text ústavy vychází.

Šmajs poukazuje na to, co je příčinou konfliktu lidské kultury s přírodou. Tvrdí, že kultura není pokračováním přirozené evoluce. ,,Vůči přírodě je naše kultura protikladným umělým systémem, který je nastavený predátorsky a který svou nynější expanzí Zemi pustoší. Bude-li však nastavenbiofilně, tedy uctivě k životu, a bude-li respektovat svébytnost Země, rozvine se žádoucím směrem a vznikne vyšší úroveň vzájemné spolupráce mezi oběma různými systémy," říká Šmajs.

Ústava Země je pojata jako návrh právně závazného dokumentu s preambulí, důvodovou zprávou i analýzou forem právní ochrany životního prostředí. ,,Chceme s její pomocí podnítit veřejnou diskusi na toto existenčně důležité téma. Pokud neprovedeme duchovní obrat v našem myšlení a nebudeme Zemi chránit jako nejvyšší nezávislou nositelku práv, brzy navzdory vědeckému a technickému pokroku vyhyneme z vlastní viny," dodává Šmajs.

Celý text ústavy je dostupný nahttp://www.ustavazeme.cznebo v angličtině nahttp://www.earthconstitution.eu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů