Úterý, 19. března 2024

Za překročení kapacity sběrného dvora a poškození 30 stromů dostala firma pokutu 150 tisíc korun

Za překročení kapacity sběrného dvora a poškození 30 stromů dostala firma pokutu 150 tisíc korun

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Brně uložili pokutu 150 tisíc korun společnosti ICARUS BP, spol. s r.o. za porušení zákona o odpadech a zákona o ochraně přírody. Firma, která provozuje sběrný dvůr pro recyklaci stavebních a demoličních odpadů ve Veverské Bítýšce na Brněnsku, překročila povolenou kapacitu zařízení a v důsledku toho došlo k poškození třiceti stromů.

Provozovatel skladoval v zařízení výrazně více odpadu, než bylo povoleno v provozním řádu. ,,Při kontrole jsme zjistili, že se v zařízení nacházelo přes pět tisíc tun stavebních a demoličních odpadů, provozní řád však povoluje jen tři tisíce tun. Kvůli navezení odpadů nad povolený limit došlo k zasypání kořenového systému třiceti stromů rostoucích v bezprostředním okolí sběrného dvora. Dva stromy byly navíc poškozeny i na povrchu kmene," uvedl Jindřich Mikeš, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně.

Inspektoři také zjistili, že byla překročena povolená dvouletá doba, po kterou mohou být odpady v zařízení dočasně skladovány před recyklací. ,,Od roku 2013 nebyla provedena žádná recyklace. Odpady byly do zařízení pouze naváženy," doplnil Mikeš.

Společnost ICARUS BP se proti sankci, kterou jí uložili inspektoři ČIŽP, odvolala. Ministerstvo životního prostředí však odvolání zamítlo a pokutu potvrdilo.

vyzaduji

vyzaduji

vyzaduji

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů