Úterý, 19. března 2024

Startuje Ekovýzva. Letos budou lidé držet ekologické bobříky od Hodiny Země do Dne Země

Startuje Ekovýzva. Letos budou lidé držet ekologické bobříky od Hodiny Země do Dne Země

I letos mohou uživatelé internetu sledovat příběhy lidí, kteří přecházejí na veganskou stravu, bojkotují palmový olej či snižují množství vyprodukovaného odpadu. Třetí ročník projektu EKOvýzva startuje v sobotu 25. března, kdy se po celkém světě drží Hodina Země a řada památek či institucí na hodinu zhasne světla, aby upozornila na problematiku změn klimatu. Letos se představí osm hlavních vyzyvatelů a vyzyvatelek, jejichž příběhy, zážitky, postřehy a nesnáze mohou lidé sledovat v příspěvcích na internetových stránkách www.ekovyzva.cz. Zde se k nim ode dneška mohou přidávat další lidé, kteří si chtějí výzvu vyzkoušet. Konec je naplánovaný symbolicky na Mezinárodní den Země, tedy 22. dubna.

Letos budou mít účastníci nově k dispozici detailní popis oblastí, kde mohou nejvíce snížit svůj negativní vliv na životní prostředí. Patří mezi ně například omezení živočišných výrobků, bojkot palmového oleje, domácnost bez chemikálií a jedů, šetrná doprava, rozumná energetika či minimum odpadu. Letos k nabízeným výzvám přibude nově i snížení vodní stopy.
"Voda znamená život. Ale my si mnohdy ani pořádně neuvědomujeme, jak moc s ní plýtváme a netušíme, jakou vodní stopu mají třeba potraviny, které jíme, či oblečení, které nosíme," říká Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí organizace Greenpeace, jejíž dobrovolníci projekt připravují.
V loňském roce se EKOvýzvy zúčastnilo 359 účastníků, z nichž přes 50 aktivně psalo o svých zážitcích a zkušenostech blogy na internetovém serveru EKOvýzvy. Dohromady se zde objevilo 245 článků, tedy průměrně přes osm příspěvků denně. Největší zájem byl o bojkot palmového oleje, kvůli jehož nešetrné produkci se kácejí a vypalují tropické pralesy v Indonésii. Přihlásil se k němu každý čtvrtý účastník.
,,Z EKOvýzvy se v minulém roce stala masová záležitost. Počet účastníků nám vyrazil dech a na stránkách věnovaných projektu bylo velmi živo. Články s ekologickou tematikou tam přibývaly rychleji než na leckterém zpravodajském serveru," říká koordinátorka EKOvýzvy Zdeňka Soukupová z lokální dobrovolnické skupiny Greenpeace v Brně. Místní dobrovolníci projekt opět organizují, přidat se ovšem může kdokoli z řad veřejnosti.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů