Čtvrtek, 25. dubna 2024

Michálek for ministr

Michálek for ministr

Nabídka práce Liboru Michálkovi od ministra Bárty byla velkým gestem. Velkým však jen mírou drzosti, s jakou nám mělo vytřít zrak. Aby nám uniklo, že koaliční vůdci, volající po vyvození důsledků z kauzy Drobil, jen důsledně pracují na předstírání důslednosti.

Skutečně důslednou reakcí na zveřejnění nahrávek, usvědčující vysoké úředníky Fondu životního prostředí z přípravy korupce, by byl Michálkův návrat do čela fondu. Nebo ještě lépe - jeho jmenování ministrem životního prostředí. Kdo jiný než Michálek by měl vést resort, jenž uchránil před diverzí finančních poradců, kteří měli ze státního soukolí vytáhnout stamiliony a nasměrovat je do stranických fondů?

Jen díky Michálkovi zjišťujeme, že existuje plán, kdy černou práci za politiky a úředníky mají dělat externí poradci. Drobilovi lidé si je chtěli najmout, aby manipulovali s veřejnými zakázkami. A když by se vyskytl problém? Padl by na hlavu poradcovu. Zbraně proti tomuto spiknutí nenajdeme ani v připravované protikorupční strategii. Znakem důslednosti by tedy byla koaliční shoda na opatřeních, jež by zakázala ministerstvům najímat poradce na jakoukoliv práci nad rámec nezávazného poradenství.

Kabinet by měl také důsledně zkoumat, zda Drobilovu fintu nepoužívají v jiných fondech a státních podnicích. Zejména v těch, jimiž protékají miliardy z Evropské unie. Na takhle rozsáhlou kontrolu by si vláda měla najmout respektovaného zahraničního auditora. Pokud možno takového, který nepůsobí dlouhodobě v České republice.

Kauza Drobil by ale také měla vyústit v odchod Oldřicha Martinů. Policejní prezident - zapletený do politických bojů na straně ODS - to nás vrhá málem ke karibským banánovým režimům.

Ještě před schůzkou K9 se premiér omluvil Liboru Michálkovi. Kdy se ale omluví národu za to, že nezasáhl, i když věděl o spádech korupčníků? Což platí i pro ministra vnitra, jehož selhání by nesmazal ani teatrální - a nic neřešící - odchod Věcí veřejných při hlasování o důvěře kabinetu.

Na základě podvečerních informací se nicméně stále nezdá pravděpodobné, že Nečasova vláda padne. I když z čistě "protikorupčního" pohledu by si to snad i zasloužila.

AUTOR: Jiří Leschtina
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů