Čtvrtek, 28. března 2024

Bedřich Moldan na ministra životního prostředí

Bedřich Moldan na ministra životního prostředí

Novým ministrem životního prostředí by se měl stát profesor Bedřich Moldan, soudí Hnutí DUHA. Ekologická organizace to navrhla poté, co prezident přijal demisi Pavla Drobila a sněmovna v noci potvrdila, že koaliční vláda bude pokračovat.

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, řekl:
"Ministerstvo teď do čela urgentně potřebuje někoho respektovaného, s velkou odbornou i osobní autoritou. Profesor Bedřich Moldan takový nesporně je. Případná menší rošáda s křesly za důvěryhodnost stojí."

"Nový ministr by rozhodně měl do čela fondu vrátit Libora Michálka. Jediný důvod k jeho odvolání, který Pavel Drobil minulé úterý řekl, byl evidentně falešný. Žádná personální válka ve vedení neprobíhala."

"Ministr Drobil pět měsíců dělal hlavně personální čistky, dosazoval straníky s průkazkami ODS a namísto konkrétních řešení vedl kovbojskou rétoriku."


Hnutí DUHA bude prosazovat, aby nový ministr navrhl zákony a další konkrétní opatření, která nastartují zelené inovace v českém průmyslu, sníží zdraví škodlivý smog ve městech či obcích, zajistí zdravější péči o lesy a usnadní domácnostem třídění odpadu.

Ekologická organizace iniciativou Velká výzva prosazuje nový zákon podle britského vzoru, který rozhýbe investice do moderních zelených řešení: zateplování domů nebo čisté energetiky, pohodlné veřejné dopravy, snadné recyklace či místních potravin. Legislativa závazně stanoví, jak budou klesat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně - rok po roku, krok po kroku. Více na www.velkavyzva.cz.

Kontakt:
Petr Machálek, telefon 777 308 113, email petr.machalek@hnutiduha.cz
Vojtěch Kotecký, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz
Magda Koutská, telefon 728 033 727, email magda.koutska@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů