Úterý, 19. března 2024

Olomoučtí vědci si připsali na konto další nový druh rostliny

Olomoučtí vědci si připsali na konto další nový druh rostliny

Olomoučtí přírodovědci si připsali na konto objev dalšího nového druhu rostliny. Je jí Thismia inconspicua, kterou našli během expedice v deštných lesích Bornea v sultanátu Brunej. Vědci tam jezdí již několik let. Jedná se o již třetí druh z rodu, o jehož přítomnosti se před jejich výpravami do těchto míst nevědělo. Olomoučtí ekologové pro něj už vymysleli i český název - hvězdnatka, informovali dnes ČTK zástupci Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Jejich první objevenou hvězdnatkou byla Thismia hexagona a následovala Thismia brunneomitra připomínající biskupskou vysokou čepici. Třetí druh Thismie, jehož nález málem odnesli přírodovědci zdravím, když je při mapování naleziště těsně minula padající sedmimetrová větev, dostal přívlastek inconspicua - nenápadná.

"Pohyboval jsem se na ploše, kde se výzkum provádí již několik let. Všiml jsem si drobné nezelené rostlinky, u které bylo hned zřejmé, že bude náležet k rodu Thismia. Protože jsem ale našel jen odkvetlé rostliny, nebyli jsme si jistí, zda se jedná o nový druh. Po dvou dnech jsem se na místo vrátil a našel i jednoho kvetoucího jedince. V tu chvíli to bylo jasnější," uvedl botanik Michal Sochor.

Celá rostlina měří jen několik málo centimetrů, nemá listy a hnědý květ se ztrácí v okolním tlejícím listí. "Květ je stejně jako u ostatních hvězdnatek baňkovitý. Je to taková dutina a na horním okraji, kolem ústí, má ramena ve tvaru hvězdy. Tento druh je zvláštní v tom, že chapadélka na koncích ramen jsou kratičká," popsal rostlinu další z členů expedice Martin Dančák. Další zvláštností podle něj je, že květní trubka je zvláštně prohnutá, jakoby pokřivená. "To byl jeden z důležitých znaků, podle nějž jsme dokázali identifikovat, že je to nový druh," doplnil.

Nový druh nezelené rostliny, která ke svému životu využívá symbiózu s houbami, našli odborníci z katedry ekologie a životního prostředí již na počátku loňského roku. Až pozdější výzkum jim dal jistotu, že drží v rukou nový přírůstek světové flóry. Podle vědců to dokládá, že hvězdnatky jsou v brunejských deštných lesích častější, než se předpokládalo. Jediná nalezená kvetoucí Thismia inconspicua zůstala v brunejském národním herbáři. Do Olomouce vědci přivezli několik odkvetlých jedinců.

Na světě je asi 60 druhů hvězdnatek, nejvíce jich roste v jihovýchodní Asii a Jižní Americe v tropických deštných lesích. Všechny tři druhy objevené olomouckými přírodovědci jsou obdobně jako většina hvězdnatek stenoendemity - nacházejí se na jediném malém místě na světě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů