Úterý, 19. března 2024

U Hodonína obnoví přírodu nevyužívaného vojenského areálu Pánov

U Hodonína obnoví přírodu nevyužívaného vojenského areálu Pánov

Nezisková organizace Beleco působící v oblasti ochrany přírody obnoví ve spolupráci s městem Hodonín přírodu v bývalém vojenském cvičišti Pánov nedaleko Hodonína. Obnova, jež má z areálu učinit místo odpočinku, by měla stát přes deset milionů korun. Práce začnou letos a potrvají do roku 2022, řekl dnes novinářům vedoucí odboru rozvoje města Dalibor Novák. Podle něj je území významnou lokalitou, kde v minulosti žilo mnoho vzácných živočichů.

Pozemek je ve vlastnictví města. Projekt obnovy chce vrátit do oblasti suchomilné rostliny a motýly, kteří žijí už jen na několika málo místech v České republice. "V lokalitě žije už jen zlomek významných druhů živočichů a rostlin, kterých bylo v minulosti mnohem víc. Prostor je více než deset let nevyužitý a zarůstá," řekl Novák.

V prvních třech letech budou proto odstraněny náletové dřeviny. "Zbylé tři roky se tam musí nastavit takový režim, aby se zamezilo opětovnému zarůstání," doplnil.

Kromě toho, že bude v lokalitě obnovena příroda, tak se bývalé cvičiště zpřístupní veřejnosti. "V plánu je obnova vodních jezírek nebo vznik piknikových míst," poznamenal Novák. Lokalita by tak v budoucnosti měla nabídnout možnost přírodovědných vycházek nebo akce s ukázkami těžké vojenské techniky. Připravena bude také série osvětových akcí.

Starosta Milan Lúčka (zvolen za ANO) upozornil, že v prostoru bývalého cvičiště bude potřeba vyřešit i otázku co s budovami, které jsou ve zdemolovaném stavu.

Obnova Pánova spadá do širšího projektu organizace Beleco, který počítá s obnovou pěti míst po celé České republice. Kromě Pánova je to Načeratický kopec, Mašovská střelnice, Havranické vřesoviště a Blšanský Chlum. Beleco na projekt získalo dotace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů