Pátek, 26. dubna 2024

Vyhlídková věž na Boubíně dostala zelenou

Vyhlídková věž na Boubíně dostala zelenou
Ekologové neuspěli u kraje ani ministerstva životního prostředí

Mikroregion Horní Vltava - Boubínsko dostal definitivně zelenou k vybudování vyhlídkové rozhledny na vrcholu Boubína.

Námitky ekologických organizací v rámci odvolacích řízení, kvůli nimž správa šumavského národního parku stavbu pozastavila, zamítl jak jihočeský krajský úřad, tak ministerstvo životního prostředí bez možnosti dalšího odvolání.
"Stavba může pokračovat," potvrdil Právu vedoucí odboru Chráněné krajinné oblasti Šumava Pavel Hubený. Mikroregion Horní Vltava - Boubínsko, sdružující obce Borová Lada, Horní Vltavice, Kubova Huť, Kvilda, Lenora, Nová Pec, Stožec, Strážný, Zbytiny a města Vimperk a Volary, tak stavbu prosadil po téměř tříletém jednání.
Na čas tak zřejmě skončí i "tahanice" s ekologickými iniciativami, které vyhlídkovou věž odmítají. Ty sice hledají oporu až v Bruselu, ale jejich stížnost adresovaná Evropské komisi nemá na rozhodnutí českých orgánů odkladný účinek.
"Mikroregion Horní Vltavice - Boubínsko má upřímný zájem na ochraně boubínské přírody, a proto předpokládá, že přístup turistů k vyhlídkové věži po upravené turistické trase, vybavené naučnými objekty, bude tou nejlepší a nejúčinnější ochranou dané lokality. Takže snad ani Evropská komise v Bruselu nebude nucena se touto záležitostí zabývat a energii vynaloží pro vážnější otázky péče o životní prostředí v našem regionu, jako je například několikanásobně zvýšený průjezd kamiónů Chráněnou krajinnou oblastí Šumava nebo systematickou péčí v pramenné oblasti Šumavy," zdůraznil starosta Horní Vltavice Jiří Fastner (KDU-ČSL).
Stavební úřad ve Vimperku obdržel před zahájením stavby dvanáct vyjádření a stanovisek, vesměs kladných, pouze některé nevládní organizace, Klub Dětí Země Bohumilice, Hnutí Duha Sušice, Spolek pro ochranu šumavské přírody a Okrašlovací spolek Zdíkovska byly proti. Důležitá byla souhlasná stanoviska Správy NP a CHKO Šumava, Ministerstva životního prostředí ČR a odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu v Českých Budějovicích.
Stavba rozhledny začala po řádném výběrovém řízení v červenci, když skočilo v lokalitě stavby hnízdění ptáků, přesně tak, jak stanovilo stavební povolení. Ekologům se však znovu podařilo stavbu zastavit.
"Rozhodně nejde o megalomanskou stavbu, ale o nezastřešenou vyhlídkovou plošinu z impregnované kulatiny na čtyřech železobetonových patkách. Věž má mít šest nadzemních podlaží a celková její výška bude 21 m. Nad koruny stromů vystupuje maximálně o dva metry. Impregnační látka použitá k hloubkovému napouštění dřevěných prvků má ekologický atest a je i pro dané prostředí nezávadná," zdůraznil Fastner.

Přísné podmínky stavby

Připomněl, že doprava materiálu na vrchol Boubína proběhla podle podmínek daných stavebním povolením s jedinou výjimkou. Ve svažitém terénu, kde by došlo k nevratnému poškození povrchu turistické stezky a kde se pohybovalo průměrně 300 turistů denně, využila stavební firma s písemným souhlasem vlastníka pozemků, Lesů České republiky, na trase 250 metrů malou přenosnou lanovku. Ve vrcholové části v délce asi 700 metrů se materiál dopravoval koňmo. Kontrola, která se zabývala podle stížností údajným hrubým porušením stavebního povolení, konstatovala, že nikde k nevratnému poškození nedošlo.
Starostové mikroregionu věří, že koncem října bude vyhlídková věž dokončena a stane se součástí projektu Rozvoje společné Šumavy. "Jsem přesvědčena, že rozhledna bude přínosem pro celý region," konstatovala starostka Vimperka Stanislava Chumanová (Nezávislí).
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů