Pátek, 19. dubna 2024

Ochranáři zjišťují, jak se rozpínají zavlečené rostliny

Ochranáři zjišťují, jak se rozpínají zavlečené rostliny
Střední Morava - Rychle se rozšiřující invazní rostliny, jako bolševník nebo křídlatka, které k nám byly zavlečeny z ciziny, dělají starosti ochrancům přírody. Vytlačují totiž původní rostliny, některé z nich jsou navíc člověku nebezpečné a mohou způsobit zdravotní potíže. Proto se ekologové nyní chystají zmapovat některé lokality na střední Moravě, aby zjistili, nakolik je krajina postižena.
"Letos budeme sledovat břehy řeky Romže. Vloni jsme dělali podobný průzkum mezi Mostkovicemi a Prostějovem. V této oblasti se hodně rozšířila křídlatka," říká Eva Zatloukalová ze sdružení Iris v Prostějově, které působí jako regionální centrum Českého svazu ochránců přírody. Na Olomoucku se křídlatka vyskytuje například v údolí řeky Bystřice.
Vedle křídlatky ochranáři na střední Moravě bojují i s bolševníkem. Na území Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví se letos ukázalo bolševníků víc než v minulých letech. "Objevují se hlavně v okolí řeky Moravy, jednotlivě nebo po několika kusech," doplňuje botanik Jan Vrbický.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů