Pátek, 29. března 2024

Rakušané bojují s nenažranou obří žábou. Míří žába i do Čech?

Rakušané bojují s nenažranou obří žábou. Míří žába i do Čech?
Hrozí nebezpečí, že jihočeské rybníky napadnou "obří žáby"? Zatím ne, ale první exempláře se nyní objevily v severním Rakousku. Jižní Německo, tedy Bavorsko, je již napadeno. Místo jódlování bojují Bavoráci se žábami. Chtějí tím zabránit jejich masovému rozšíření do oblasti severního Rakouska a jižních Čech. Doposud se jim podařilo zničit přes 25 000 pulců obřích žab. Oč vlastně jde? Změny klimatu vyhovují obří žábě

Neustálé oteplování Střední Evropy narušuje ekologii. Přílivy monzunových dešťů způsobují vytváření subtropického podnebí. Následky? V jižních Čechách a v severním Rakousku se v lesích přemnožila klišťata. Z Balkánu k nám emigrovali komáři rozšiřující malárii. Čeká se, zda - li přežijí příští zimu. Zatím se jim daří dobře. Do svých původních vlastní se nehodlají vrátit. Objevili se i pavouci, velikostí připomínající tarantelu. Jejich kousnutí je jedovaté, i když ne smrtelně. Ale i to stačí! Kdo rád vysedává u doktora s oteklou paží, bolestmi hlavy a zvracením?
Podobně je tomu s "obřími žábami". Netvor se v češtině jmenuje "skokan volský" (Rana catesbeiana). Je jich několik druhů. Největší z nich žije na jihu USA. Jmenuje se "American bullfrog". Doslovný překlad by zněl "Americká býčí žába". V češtině by však lépe odpovídal překlad "Americká obří žába". Její příbuzný "skokan volský" dosahuje v Evropě až 20 cm délky a 1 kg váhy. Americký bullfrog tyto parametry dokonce překonává. Největší doposud nalezený exemplář byl objeven před II. světovou válkou na jihu USA a v Mexiku. Délka, skoro 30 cm. Váha přesných 1,5 kg. V mexickém bulvárním tisku byla položena otázka: "Kde končí žába a začíná vodník?" Dokonce se ozvaly hlasy, zda - li by mohla obří žába napadnout dítě a utopit ho. Tyto obavy se ukázaly jako naprosto absurdní. Americký bullfrog je schopen zkonzumovat dokonce hada a troufne si i na mladou krysu nebo netopýra. O napadení člověka není nikde žádná zmínka.

Jak se netvor dostal do Evropy?

Stalo se to v roce 1968. Jakýsi francouzský turista si přivezl několik exemplářů z USA. Poté je nasadil do jezírka své vilky v jižní Francii. Žáby zdomácněly a začaly se rozmnožovat.
Jihofrancouzské a severošpanělské klima jim vyhovovalo. Následkem globálního oteplování se vydaly na sever Francie a jih Německa. Americký magazín "Time" (28.8.2006) o tom píše pod titulem: "Operace: Zabte potvoru" (Operation: Kill kermit): "V jihozápadní Francii dochází k ekologické katastrofě. Obří žába bullfrog se přemnožila. Sežere všechno. Vychytá všechny ostatní žáby, ryby, hlemýždě, šneky, salamandry. Nepohrdne ani vodním ptactvem. Noční řev tisíců exemplářů těchto žab je slyšet kilometry daleko..."
V Rakousku bylo objeveno několik jednotlivců. Okamžitě byli likvidováni střelnými zbraněmi. V oblasti výskytu byly vydány letáky: "Přítomnost obřích žab poznáte podle toho, že nekvákají. Vydávají tóny podobné býčímu bučení. Proto se nazývají v USA bullfrogs - býčí žáby. Zapamatujte si místo, kde jste bučení slyšeli. Neprodleně to nahlaste na nejbližší policejní nebo vojenské stanici. Záškodníci musí být bez otálení zlikvidováni." Z Dolnorakouska je to do jižních Čech krůček. Bullfrogs dávají rádi přednost velkým, mělkým a teplým rybníkům. Těch je v jižních Čechách bezpočet. Při dobrých klimatických podmínkách mají enormní konzumaci. Spotřebují denně množství potravy odpovídající polovině jejich tělesné váhy. Kdyby asi 20 tisíc těchto "novodobých vodníků" vzalo útokem Rožmberský rybník, byl by sním konec. Během dvou měsíců by žáby byly schopné napáchat obrovskou ekologickou škodu. Onen legendární rybník by potřeboval roky, aby se z toho vzpamatoval.

Jan Berwid - Buquoy
Zdroj: Táborský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů