Pátek, 26. dubna 2024

Nová přírodní rezervace v CHKO Železné hory

Nová přírodní rezervace v CHKO Železné hory

Dne 1. října 2007 nabylo účinnosti nařízení o zřízení Přírodní rezervace Spálava (PR Spálava). PR Spálava o rozloze 28,92 ha se nachází v katastru Městyse Libice nad Doubravou a Obce Maleč.

Předmětem zvláštní ochrany jsou přírodě blízká společenstva květnatých a acidofilních bučin, prameništních jasenin a suťových bažankových jasenin a na ně vázané vzácné druhy živočichů. Z řady živočichů, kteří se zde vyskytují, lze jmenovat např. silně ohroženého lejska malého a holuba doupňáka nebo ohroženého výra velkého.


Se zřízením PR Spálava byl vypracován plán péče pro toto území, s platností na období 2007 - 2018. Cílem péče o zvláště chráněné území je zachování cenných lesních společenstev. Jsou zde plánovány šetrné zásahy upravující strukturu lesa k příznivějšímu stavu. Jedná se zejména o doplnění původních dřevin (jedle bělokoré, jilmů, ad.), které v současných porostech téměř chybí.

Zřízení PR Spálava neznamená zákaz vstupu do tohoto území. Je zde však zakázáno například intenzivní hospodaření vedoucí ke změně v biologické rozmanitosti a funkci ekosystému nebo nevratně poškozovat půdní povrch, používat chemické prostředky nebo umisťovat nové stavby.

V PR Spálava lze pozorovat typická lesní společenstva Železných hor, kterých se z minulosti nedochovalo mnoho, proto je důležité je chránit a zachovat.

Zdroj: http://www.ochranaprirody.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů