Čtvrtek, 25. dubna 2024

Za miliony od Tipsportu vznikla soukromá obora

Za miliony od Tipsportu vznikla soukromá obora

Středočeská vesnice Hostín má atrakci, kterou by jí ostatní obce mohly jen závidět. Na jejím území je totiž safari a také muzeum s loveckými trofejemi, které štědře dotuje loterijní společnost Tipsport. Jen loni jim firma z peněz určených na veřejně prospěšné účely, které loterijní společnosti odvádějí místo daní, darovala 12,5 milionu korun.

Byl by to bohulibý záměr, nebýt toho, že muzeum i zmíněné safari jsou soukromé a veřejnosti téměř nepřístupné. Za obojím stojí člen vedení hokejového klubu HC Mountfield České Budějovice a současně spolumajitel úspěšné české firmy Mountfield Miroslav Schön. Ten navíc uspěl ještě s jednou žádostí o příspěvek. Na něj napojené občanské sdružení Žatecká Diana, které se také podílí na projektu safari, dostalo od Tipsportu dalších pět milionů.

Za tři roky 47 milionů

"Neposuzujeme žádosti podle osob, které stojí za danými společnostmi a sdruženími. Ostatně není ani možné, abychom je znali, naše firemní komise, kterou Tipsport založil, posuzuje stovky a tisíce žádostí," vysvětluje mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek.

Muzeum i safari v Hostíně si Tipsport ale zřejmě oblíbil. Jen za poslední tři roky totiž firma poslala Nadaci Muzeum Hostín, občanskému sdružení Safari Muzeum Hostín a na spřátelené sdružení Žatecká Diana celkem 47,5 milionu korun.

Veřejnost si ale peněz příliš neužije. Muzeum ani safari nemají žádné internetové stránky, nelákají na ně žádné turistické brožury ani samotný Hostín na svých webových stránkách. A i když si zájemce oboje sám vypátrá, nemá vyhráno. Muzeum není veřejně přístupné a safari je ve skutečnosti obora obehnaná dva metry vysokým plotem.

Safari pro známé

První cedule s upozorněním, že návštěvník prochází okolo safari, je až na lesní cestě stranou od hlavní silnice. Na ní se zájemce dočte, že je na naučné stezce a že se může dostat na dvě vyhlídky, odkud je možné sledovat zvířata za plotem. Cestu k vyhlídkám ale blokují uzamčené brány.

Hledat návštěvní hodiny je marné, a to i v sídle Nadace Muzea Hostín, která na projekty dostávala mnohamilionové dotace. Sídlo je totiž uvnitř obory, za plotem, a místo správců tam zájemce vítá štěkot psů.

"Chcete dovnitř? Tam se nedostanete, to není veřejné, to je jen pro známé," varuje jeden z místních obyvatel. Ukazuje ale na muže, který právě přijel v terénním voze. "To je jeden ze správců, zeptejte se jeho," říká.

Jenže ani on nepustí zájemce do safari či do muzea. "Zatím je to jen pro školy a odbornou veřejnost," tvrdí. Po otázce, kde si škola může objednat prohlídku, ale couvá i od této možnosti. "Ještě to není dokončené, zkuste to až tak za rok," říká a zamyká auto s logem firmy Vozáb. Jakýsi Jan Vozáb je přitom člen správní rady nadace.

Ačkoliv má být safari pro školy a odbornou veřejnost, ani v těchto kruzích se o projektu neví. "V Hostíně je safari? O tom jsem tedy neslyšel," říká Miroslav Klouček, ředitel jen pár kilometrů vzdáleného mělnického gymnázia. Nic neví ani jeho kolegyně, která na gymnáziu učí ekologickou výchovu.

"O safari v Hostíně nevím. Zavolejte si ale v pondělí, až tady bude pan ředitel," končí pátrání i na místní pobočce státní Agentury ochrany přírody a krajiny.

Vlivný podnikatel

Pojítkem mezi muzeem, safari, nadací i oběma sdruženími je především podnikatel Miroslav Schön. Jeho jméno figuruje hned v několika firmách. Především je ale známý jako spolumajitel společnosti Mountfield a také jako člen představenstva extraligového hokejového klubu HC Mountfield České Budějovice. Deník Sport jej v roce 2008 zařadil mezi padesátku nejvlivnějších mužů českého hokeje. Na dotazy HN ohledně safari, muzea a jejich přístupnosti neodpověděl. Neposkytl ani seznam škol či odborníků, kteří už muzeum nebo safari navštívili.

Nadaci Muzea Hostín Schön založil v roce 2007 spolu s Blankou Schönovou. Od té doby se také buduje muzeum a safari. A to za štědré pomoci společnosti Tipsport. Ta totiž v letech 2008, 2009 a 2010 poslala přímo Nadaci Muzea Hostín bez pár tisíc 15 milionů korun, dalších 17,5 milionu získalo občanské sdružení Safari Muzeum Hostín, které sídlí na adrese nadace. Peníze ale dostalo i spřátelené občanské sdružení Žatecká Diana. Jemu za poslední tři roky přišlo na účty od Tipsportu a jeho dceřiných firem 15 milionů korun, a to většinou na podporu myslivosti. Sdružení je přitom s projektem v Hostíně úzce spojeno. Nadaci Muzea Hostín darovalo oboru za pět milionů a každý rok jí posílá peníze.

Jestli šlo všech 47 a půl milionu korun na safari a muzeum, ale nejde zjistit, občanská sdružení totiž nezveřejňují své účetní závěrky.

Tipsport: Dotujeme i Chartu 77

Tipsport projekty dotuje z peněz, které loterijní společnosti musí povinně odvádět na veřejně prospěšné účely. "Převážná část žádostí přichází od sportovních sdružení, spolků i jednotlivců, naše komise se snaží rozdělování prostředků vyvažovat podporou i jiných společenských oblastí - proto jsou mezi příjemci i divadla (např. Divadlo Broadway) nebo muzea (viz Hostín), stejně jako i různé vzdělávací projekty či přímo charitativní (Nadace Charty 77, Nadace Terezy Maxové apod.)," uvedl mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek. Na námitku, že se do muzea ale v podstatě nedostane veřejnost, Ježek jen uvedl, že "za použití příspěvku podle smlouvy je plně odpovědný příjemce".

Přístupnost muzea přitom už před dvěma lety v médiích vysvětlovala Blanka Schönová. To když časopis Týden upozornil, že Nadace Muzeum Hostín získala dotaci 450 tisíc korun od státního podniku Lesy České republiky. Reportéři už tehdy chtěli na prohlídku muzea, na které peníze šly, ovšem marně. Schönová redakci později vysvětlila, že muzeum bylo zrovna zavřené, protože většina kompetentních lidí byla v Africe, kde právě rozšiřovali muzejní sbírku. A jak navštěvované tehdy muzeum bylo? "Statistiku o návštěvnosti nemám, ale vzhledem k začátkům fungování nejsou čísla nijak omračující," řekla tehdy Týdnu.


Peníze z Tipsportu

Rok 2010

17,5 milionu

Tipsport a.s.

Nadace Muzeum Hostín 5 milionů

Občanské sdružení Safari Muzeum Hostín 2,5 milionu

Tipsport.net a.s.

Občanské sdružení Žatecká Diana 5 milionů

Občanské sdružení Safari Muzeum Hostín 5 milionů


Občanské sdružení

Safari Muzeum Hostín

Vzniklo 7. 6. 2007, sídlí v Hostíně. Nadaci Muzeum Hostín dávalo sdružení dary - např. v roce 2009 to byly dva miliony korun.

Nadace Muzeum Hostín

Nadace je tím hlavním, kdo staví safari i muzeum. Nadace dostává milionové dary od občanského sdružení Safari muzeum Hostín i od občanského sdružení Žatecká Diana.

Sbírka muzea je zaregistrována na ministerstvu kultury jako sbírka loveckých trofejí. Je v Hostíně. Nadace zanikla začátkem roku 2011, její majetek přešel na novou Nadaci Artemis. Jejím zřizovatelem je MBS Artemis Foundation zaregistrovaná v Lichtenštejnsku. Předsedou správní rady je Miroslav Schön.

Občanské sdružení

Žatecká Diana

Myslivecké občanské sdružení, sídlí v Praze 4, v Jílovské ulici, na stejné adrese, kde je provozovna firmy Miroslava Schöna. Když si sdružení registrovalo oboru Sherwood, na kterou dostalo od Tipsportu jeden z příspěvků, zastupoval sdružení Miroslav Schön. Oboru sdružení v roce 2007 darovalo Nadaci Muzeum Hostín.

Nadaci Muzeum Hostín dává sdružení i finanční dary - v roce 2009 to bylo 4 950 000 korun.

Po stopách peněz z hazardu. Sledujte speciál na www.ihned.cz

AUTOR: Marie Valášková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů