Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Pelyněk lékařský

05.02.2012  |  816× přečteno      vytisknout článek

Pelyněk lékařský

 

 

 

Pelyněk pravý
Artemisia absinthium  

 

Výskyt:

Roste na slunných stráních, v křovinách, na pustých místech a na rumištích.

Popis:

Vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých s mnohohlavým oddenkem, trsovitou, až 130 cm vysokou lodyhou, a s laty drobných kulovitých žlutých úborů. Plodem je vejčitá nažka. Rostlina je silně aromatická a hořká podobně jako pelyněk černobýl (Arte-misiavulgaris).

Pelyněk je od 12. století uváděn jako významné žaludeční amarum (léky hořké chuti povzbuzující chuť k jídlu - Tinctura amara), přidává se ve zcela malém množství do čajových směsí a tvoří součást aperitivů a hořkých žaludečních likérů.

Sbíráme:

Sbíráme kvetoucí nať (Absinthii herba)v délce 20 až 30 cm (červenec - srpen).

 

Účinné látky:

Nať obsahuje hlavně silici s hlavní složkou thujonem a azulenem, dále hořčiny, pryskyřici, třísloviny a další látky. Droga má kořenitý pach a silně hořkou chuť.

Použití:

Účinné látky v ní obsažené

zvyšují vylučování trávících šťáv

a působí příznivě při silných zažívacích obtížích

a střevních obtížích.

Nadměrné a trvalé užívání pelyňku má nepříznivý vliv na lidský organizmus, může vyvolávat závratě a křeče.

V těhotenství je nutno se pelyňku vůbec vystříhat.

Čaj (nálev):

Pelyněk se doporučuje užívat vnitřně nebo v prášku při

nechutenství

střevních kolikách

při nedostatku žaludečních kyselin,

žlučníkových poruchách

jaterních poruchách

 

- 1 lžičku sušené natě přelijeme 1/2 l vařící vody a necháme 15 minut louhovat. Užíváme chladný 1 lžíci po dvou hodinách.

,
,
,

tinktura:

(Absinthii tinctura) používá se stejně jako nálev

Prášek:

suchou nať rozdrtíme nebo rozemeleme na prášek a přesejeme přes sítko. Užíváme 3x denně na špičku nože a zapíjíme vodou. Doporučuje se podávat při stejných obtížích jako čaj.

Víno:

1 díl pelyňku (nať),

1 díl levandule (nať),

1 díl majoránky (nať),

1 díl máty peprné (list)

1 díl šalvěje (list).

Zalijeme 100 díly bílého vína a necháme 8 dní v uzavřené láhvi stát. Potom slijeme přes pláténko a užíváme 4 lžičky denně na

posílení žaludku

povzbuzení chuti

vždy jednu hodinu před jídlem.


 ZDROJ:http://sk2.goo.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist