Pátek, 19. dubna 2024

Japonec vytvořil struny houslí z tisícovek pavoučích vláken

Japonec vytvořil struny houslí z tisícovek pavoučích vláken

Tisíce pavoučích vláken využil japonský vědec Šigejoši Osaki k vytvoření strun houslí, jejichž "měkký, důmyslný tón" údajně relativně odpovídá zvuku tradičních houslových strun z ovčích střev či z oceli. Píše o tom dnes zpravodajský server BBC.

Osaki, který působí na lékařské fakultě univerzity ve městě Nara, upotřebil ke svému experimentu vlákna 300 samiček nefily chluponohé (Nephila maculata), pavouka, který je známý svými složitými pavučinami.
Každou strunu Osaki vyrobil ze tří svazků, z nichž každý smotal z 3000 až 5000 takových vláken.

Při měření pevnosti, která je pro houslistu rozhodujícím ukazatelem s cílem předejít prasknutí struny během koncertu, obstála pavoučí vlákna na výbornou. Struny z pavoučího vlákna vydržely sice menší pnutí než struny z ovčích střev, které se dnes již prakticky nevyrábějí, ale víc než moderní struny s nylonovým jádrem a hliníkovým vinutím.

"Smyčcové strunné nástroje jako housle byly předmětem mnoha vědeckých studií. Nicméně všechny detaily ještě nebyly vyjasněny, protože většinu hudebníků zajímá víc tělo houslí než vlastnosti smyčce či strun," řekl Osaki.

Osaki řadu let zkoumal mechanické vlastnosti pavoučího vlákna, především pak vlečné záchranné vlákno, které za sebou zanechává běžící nebo spouštějící se pavouk. V roce 2007 se mu podařilo vyčíslit jeho pevnost.
Japonskému expertovi se rovněž podařilo zdokonalit metody získání velkého množství těchto vlečných záchranných vláken od pavouků chovaných v zajetí a následně svou pozornost obrátil k využití tohoto pozoruhodného materiálu.

"Houslové struny jsou novým praktickým využitím pavoučích vláken," prohlásil Osaki. Podle něj těsné vinutí jednotlivých vláken dohromady dává vzniknout unikátnímu tónu a mimořádné pevnosti.
"Několik profesionálních houslistů uvedlo, že struny z pavoučích vláken... vydávají příjemně zabarvené tóny, a mohou tak být zdrojem nového typu hudby," řekl Osaki.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů