Čtvrtek, 28. března 2024

Na narozeniny Luigi Galvaniho byl vyhlášen Evropský den recyklace baterií. Letos se slaví poprvé

Na narozeniny Luigi Galvaniho byl vyhlášen Evropský den recyklace baterií. Letos se slaví poprvé

Ve středu 9. září se slaví historicky první Evropský den recyklace baterií. Ten byl vyhlášen evropskou asociací Eucobat, která reprezentuje 15 významných kolektivních systému pro zpětný odběr baterií z 13 evropských zemí. Jejím členem je i česká nezisková organizace ECOBAT, která vznik tohoto dne iniciovala, a za jejíž podpory se tento den slaví i v České republice. Hlavním cílem Evropského dne recyklace baterií je zvýšení povědomí evropské veřejnosti o důležitosti třídění a recyklace použitých baterií a akumulátorů. Pro veřejnost je 9. září příležitost odnést všechny použité baterie ze svých domácností na jedno ze sběrných míst.

Datum 9. září se váže k narozeninám slavného italského lékaře a fyzika Luigi Galvaniho, který se proslavil pokusy s takzvanou živočišnou elektřinou. Jeho badatelská činnost přivedla jeho současníka a oponenta Alessandra Voltu k sestrojení prvního galvanického článku. Princip tohoto článku se stal základním konstrukčním prvkem všech elektrických baterií a akumulátorů.

,,Jsem potěšen, že se 9. září zařadí mezi jiné významné dny, které se slaví na lokální, evropské nebo celosvětové úrovni. Problematika třídění a recyklace baterií se velmi pozvolna dostává i do povědomí české veřejnosti, stále se nám však daří každoročně zpětně odebrat jen necelou třetinu všech použitých baterií a akumulátorů dodaných na český trh. Další aktivní osvěta, i v podobě Evropského dne recyklace baterií, je tedy na místě a ECOBATem i ostatními evropskými kolektivními systémy je velmi vítaná," říká Petr Kratochvíl, ředitel neziskové společnosti ECOBAT, a dodává: ,,Doufáme, že tento den využijí občané k tomu, aby všechny vybité baterie, které doma najdou, přinesli na sběrné místo. Těch je v České republice již více než 19 tisíc."

Množství zpětně odebraných baterií se v České republice každoročně zvyšuje, v roce 2014 to bylo celkem 1 097 tun. Toto množství představuje přibližně 32 % všech přenosných baterií dodaných na trh. Směrnice Evropské unie 2006/66/EU však již od ledna 2016 požaduje navýšení na 45 %.

V každé české domácnosti se nachází průměrně 49 baterií, z toho 8 použitých. To představuje více než 5 000 tun baterií, které čekají na to, až se vrátí k recyklaci. Čím více vybitých baterií se dostane do recyklačního procesu, tím méně přírodních zdrojů je nutno vytěžit k výrobě nových. Z jedné tuny baterií lze recyklací znovu získat až 167 kg oceli, 210 kg zinku, 205 kg manganu a přibližně 15 kg niklu a mědi. Baterie však představují i riziko pro životní prostředí. Obsahují totiž některé toxické látky, které se z baterií časem začnou uvolňovat, a mohou tak znečistit spodní i povrchové vody. Dostanou-li se baterie spolu s komunálním odpadem do spalovny, mají zase negativní vliv na kvalitu ovzduší.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů