Pátek, 29. března 2024

Recyklace skla: Cesta k udržitelnějšímu prostředí začíná u každého z nás

Recyklace skla: Cesta k udržitelnějšímu prostředí začíná u každého z nás

Společnost O-I, největší výrobce skleněných obalů na světě, se připojuje k iniciativě Evropský týden redukce odpadu, který bude probíhat od 21. do 29. listopadu napříčevropskými státy. Společnost O-I sdílí s touto iniciativou společný záměr, a sice přimět Evropany změnit své návyky a vyvolat debatu o účinném využívání zdrojů. Sama jde příkladem, když v některých svých sklárnách v Evropě používá až 90% recyklovaného skla.

Iniciativa Evropský týden redukce odpadu (EWWR), která je podporovaná Evropskou komisí, si dlouhodoběklade za cíl poukazovat na důležitost snižování odpadních materiálů, jejich opětovného použití a recyklace. Společnost O-Isdílí s iniciativou EWWR myšlenky týkající se větší míry udržitelnosti a ekologie v běžném životě každého z nás. Vyrábět produkty, které mají pozitivní dopad na životní prostředí, vnímá přední světový výrobce skleněných obalů jakou svou povinnost.

sklo.jpg" />

Sklářský průmysl je přes 35 let ukázkovým příkladem tzv. kruhové ekonomiky, hospodářského modelu rozvoje, při němž nedochází k vytváření odpadů. Sklo je zhotoveno ze tří přírodních surovin, písku, sody a vápence, a je tak nekonečně recyklovatelným materiálem.Jeho výroba tudíž představuje uzavřený kruh - použité sklo sevytřídí, vyčistí, rozbije na střepy, které jsou roztaveny a použity k výrobě nového skla bez jakékoli ztráty kvality či průhlednosti. Firma O-I loni ve svých závodech po celém světě využila 4,7 miliónu tun recyklovaného skla, z čehož 3 milióny tun pocházejí z Evropy. V České republicevyužije ve svých dvou závodech 154 000 tun recyklovanéhoskla.

Podle údajů ze září letošního roku zveřejněných Evropskou federací výrobců skla (FEVE) je podíl recyklace skleněných obalů v evropské osmadvacítce 73%, v České republice činí tento podíl 75%. Jak potvrzuje Vitaliano Torno, generální ředitel firmy O-I pro Evropu a zároveň prezident FEVE, vysoká míra recyklace obalového skla v Evropě ukazuje nejvýkonnější model uzavřeného koloběhu.

Sklárny firmy O-Iv Evropě používají k výrobě skla až 90% toho recyklovaného. To je i jeden z důvodů, proč je společnost O-I světovým lídrem v používání recyklovaného skla.V jejích českých závodech, konkrétně ve sklárnáchv Dubí a Novém Sedle,činí podíl recyklovaného skla ve výroběpřibližně40% a 80%.Rozdílný podíl v těchto závodech je dán typem vyráběného skla - v Dubí je tedy možné použít pouze recyklované sklo bílé, zatímco v Novém Sedle barevné. Pavel Wurzel, obchodní ředitel firmy O-I pro Českou republiku,dodává: ,,Naším cílem je zlepšit využití recyklovaného skla ve všech našich závodech.Aby bylo možné dále zvyšovat podíl recyklovaného skla ve výrobě, je logicky zapotřebí mít ho k dispozici více. Tím však může pomoci každý z nás, pokud bude důsledně recyklovat každý skleněný obal, který použije."

Láhve na opakované použití lze upotřebit až čtyřicetkrát a jsou tak nejekologičtějším typem skleněných obalů, mají také nízkou uhlíkovou stopu. Na celém světě je v oběhu přes 6 miliard těchto láhví vyráběných firmou O-I.

Tím, že výrobní závody O-I používají ve výrobě co nejvíce recyklovaného skla, snižují dopad své činnosti na životní prostředí. Použití recyklovaného skla ve výrobním procesu umožňuje spotřebovat méně energie k roztavení suroviny, což snižuje emise uhlíku.Každých 10% z recyklovaného skla nebo skleněných střepů používaných při výrobě vede ke snížení emisí uhlíku o 5% a snížení spotřeby energie o 3%.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů