Úterý, 19. března 2024

Chemikálie z centra Lovosic zmizely, kraj přispěje na sanaci

Chemikálie z centra Lovosic zmizely, kraj přispěje na sanaci

Nebezpečné chemikálie z bývalé olejny v centru Lovosic na Litoměřicku byly odstraněny, zbývá překontrolovat areál. Krajští zastupitelé dnes schválili příspěvek 250.000 korun městu na úhradu nákladů na sanaci. Celkové náklady na odstranění ekologické zátěže jsou 2,4 milionu korun.

Radnice na sanaci získala dotaci z ministerstva životního prostředí, část nákladů uhradí z vlastního rozpočtu. "Náklady budeme vymáhat po původci odpadů," řekl dnes ČTK vedoucí odboru životního prostředí lovosické radnice Vojtěch Hamerník.

Kvůli 700 tunám chemikálií už v minulosti Česká inspekce životního prostředí uložila několik pokut firmě Wowitra. Podle Hamerníka je současným vlastníkem nemovitostí Belgičan Beyne Bruno Beatrice. "Právě na majiteli bude záležet, co bude s areálem dál. Město moc možností, jak to ovlivnit, nemá," podotkl Hamerník.

Sanace areálu začala 1. června. Areál o rozloze zhruba 2,5 hektaru je v bezprostřední blízkosti centra, v okolí jsou školy, kolem denně chodí děti. Hrozbou bylo hlavně to, že by chemikálie mohly začít hořet. V sudech byly většinou surové oleje, ve skleněných nádobách kyseliny. V olejně byl i radioaktivní odpad.

Celá sanace měla trvat zhruba čtyři měsíce. "Všechny odpady, které měly být odvezeny, jsou pryč. Následovat bude kontrolní den a vyřízení papírových formalit, čímž sanace skončí," uvedl Hamerník.

Lovosice žádaly kraj o dotaci na odstranění odpadů už před dvěma lety, tehdy ji zastupitelé odmítli. Letos v květnu radnice požádala kraj o finanční spoluúčast kraje ve výši 250.000 korun. Dotaci dnes schválilo všech 40 přítomných zastupitelů. Peníze samospráva poskytne z Fondu pro mimořádné události Ústeckého kraje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů