Úterý, 19. března 2024

Kouřim bude sanovat bývalý areál Strojobalu, dostala dotaci

 Kouřim bude sanovat bývalý areál Strojobalu, dostala dotaci

Kouřim se v příštím roce zbaví ekologické zátěže v podobě chlorovanými uhlovodíky kontaminované půdy a podzemní vody, která je podle průzkumů v bývalém areálu Strojobalu Kouřim v části Molitorov. Sanace vyjde podle starostky Kouřimi Zuzany Čihákové zhruba na 60 milionů korun.

Starostka uvedla, že město chce mít letos "administrativně hotovo", doufá, že už bude znám i vítěz soutěže na zhotovitele. Práce by tak podle ní měly začít příští rok. Kouřim na sanaci získala dotaci od ministerstva, 85 procent nákladů by tak mělo jít ze státní kasy. Dalších devět milionů korun uhradí Středočeský kraj, který pro Kouřim schválil dotaci. Přesná cena dosud není známa.

V areálu bývalého Strojobalu Kouřim je půda a podzemní voda kontaminovaná chlorovanými uhlovodíky. Znečištění způsobily pravděpodobně čistící prostředky a odmašťovadla používaná v bývalé firmě. Nebezpečné látky se pod zemí šíří například k jímacímu vrtu kouřimského vodovodu.

Kouřim je město s necelými dvěma tisíci obyvateli. Obec letos hospodaří s příjmy a výdaji 54 milionů korun. Obdobný ekologický problém řeší i obec Zásmuky, kde je potřeba rekultivovat skládku ve Vlčím dole.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů