Úterý, 19. března 2024

Firmy zkoušejí novou technologii pro sanaci lagun v Ostravě

 Firmy zkoušejí novou technologii pro sanaci lagun v Ostravě

Odborníci ze společností MEGA Stráž pod Ralskem a Green Gas DPB z Paskova na Frýdecko-Místecku zkoušejí v ropných lagunách po chemičce Ostramo v Ostravě novou technologii, která by mohla pomoci snížit v lagunách obsah nebezpečných látek. Metoda spočívá v injektáži vápenného mléka (hydroxidu vápenatého) přímo do kyselých síranových vod (takzvaných solanek) v lagunách. Při následné reakci vzniká sádrovec, který propustné prostředí utěsňuje a tím brání uvolňování a šíření nebezpečných látek z lagun do zeminy. ČTK to za firmu sdělil Jaroslav Baďura.

První výsledky průzkumných a technických prací při pilotním pokusu, který odborníci zahájili v minulých dnech, jsou podle něj více než příznivé. "Výsledky pilotního testu umožňují uvažovat o doplnění podpůrných sanačních metod za účelem komplexní sanace ostravských lagun," uvedl Baďura.

Státní podnik Diamo, který má správu a sanace lagun na starosti, potvrdil, že s oběma firmami spolupracuje. "Jedná se o pilotní pokus v rámci hledání možných řešení zafixování kontaminace v prostoru lagun," řekla ČTK mluvčí podniku Jana Dronská.

Pilotnímu pokusu předcházely rozsáhlé laboratorní testy. Vzhledem k jedinečnosti ostravských lagun zkušenosti z jiných míst nebyly k dispozici. Po odtěžení všech kalů z lagun bude sanace pokračovat dekontaminací podloží. Pokus podle Baďury ukázal, že právě při tom by se mohla využít injektáž hydroxidu vápenatého, která by zabránila dalšímu uvolňování jedů.

Laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Obyvatele v okolí obtěžují zejména zápachem. Jejich čištění provázejí problémy a termín vyčištění se stále posouvá. Vytěženo bylo už zhruba 200.000 tun kalů, jenže se ukázalo, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, s nimiž se původně nepočítalo. Odstranění těchto takzvaných nadbilančních kalů dostala letos na starost pražská společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Podle uzavřené smlouvy má jít o 91.562 tun kalů. Pak bude nutné vyčistit i dekontaminovanou zeminu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů