Úterý, 19. března 2024

Kraj chystá projekt na likvidaci ropného paliva ve Vratimově

Kraj chystá projekt na likvidaci ropného paliva ve Vratimově

Moravskoslezský kraj připravuje projekt na likvidaci zhruba 6000 tun paliva, které je už šest let uskladněno v areálu ve Vratimově u Ostravy a pro okolí představuje dlouhodobou ekologickou zátěž. ČTK to dnes sdělila mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.

Palivo bylo vyrobeno z ropných látek vytěžených z lagun po ostravské chemičce Ostramo. Do Vratimova ho v letech 2010 a 2011 navezly soukromé firmy. Uskladněno tam je zřejmě nelegálně, navíc se dosud nepodařilo určit, komu vlastně palivo patří. Na vytěžení kalů z lagun se podílelo několik firem, k palivu vyrobenému z nebezpečných odpadů se ale žádná nehlásí.

Náměstkyně moravskoslezského hejtmana Jarmila Uvírová (ANO) uvedla, že kraj přislíbil Vratimovu finanční i personální pomoc při podání žádosti o dotaci na sanaci materiálu. "Abychom odstranění dlouholeté ekologické zátěže maximálně urychlili, rozhodli jsme se, že se iniciativy chopí kraj," uvedla Uvírová. S Ostravou a Vratimovem bude kraj jednat o dalších možnostech spolufinancování.

Kraj chce předložit projektový námět do připravované výzvy Státního fondu životního prostředí. Pokud uspěje, bude pokračovat zpracováním projektu a podáním žádosti o dotaci. Palivo by podle Uvírové mohlo být odvezeno z Vratimova a ekologicky zlikvidováno v příštím roce.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už minulý rok řekl, že dotace na likvidaci ekologické zátěže ve Vratimově by mohly pokrýt až 80 procent nákladů. Díky speciálním podmínkám programu je podle něj možné dotace využít, i když není jasné, komu odpad patří.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů