Pátek, 29. března 2024

Luhačovice plánují rekultivaci nebezpečné skládky odpadu

Luhačovice plánují rekultivaci nebezpečné skládky odpadu

Lázeňské město Luhačovice na Zlínsku zrekultivuje ekologicky rizikovou skládku odpadu Loska. Investice přijde na zhruba 80 milionů korun. Na akci radnice získala evropskou dotaci 66 milionů korun. ČTK to dnes řekl místostarosta Luhačovic Roman Lebloch. Podle Informačního systému o veřejných zakázkách se na sanaci začne pracovat v srpnu, práce mají skončit v říjnu příštího roku.
Ze studie starých ekologických zátěží, kterou si před lety nechal zpracovat Zlínský kraj, vyplývá, že odpad ze skládky ohrožuje povrchové vody, místo je nezabezpečené, volně přístupné.
Skládka leží jihozápadně od Luhačovic pod hřebenem kopce směrem na polní letiště. Přímo skládkou protéká potok, který je přítokem Šťávnice. Přes údolí začíná Chráněná krajinná oblast Bílé Karpaty. V minulosti zde byl ukládán především komunální odpad, ale také zemědělské odpady a odpad z výroben a léčeben v Luhačovicích a okolí. Z části je skládka překryta zeminou.
"Odpad se zde již nevyváží, protože to bylo zakázané. Vyvážíme jej do okolí na certifikované skládky. Občas se na skládku zaveze pouze například hlína," poznamenal Lebloch.
Ve Zlínském kraji jsou asi tři desítky starých ekologických zátěží, které své okolí aktuálně ohrožují. Mezi ně patří skládka v Chropyni na Kroměřížsku. Do budoucna může ohrožovat spodní vody. Náklady na její sanaci město vyčíslilo na zhruba 70 milionů korun. S úpravami chtělo začít loni. "Plány hatí jeden z přihlášených dodavatelů prací, který nesouhlasí s výsledkem výběrového řízení. Přitom i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl, že výběrové řízení proběhlo v pořádku," řekl dnes ČTK vedoucí odboru výstavy a životního prostředí chropyňské radnice Jiří Pospíšil.
Skládka je situována těsně za obcí Chropyně za železničním přejezdem směrem na Záříčí. Provozována je od roku 1935, již několik let je ale lokalita uzavřená. Kvůli nedodržování překrývaní odpadů zeminou se odpad rozšířil do melioračních kanálů a blízkého okolí skládky. Lokalita znamená obrovskou potenciální hrozbu pro blízké vodní zdroje, její regenerace je proto jednou z priorit Zlínského kraje.
Gabriela Sluštíková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů