Pátek, 26. dubna 2024

Vyčištění zamořené Spolchemie se státu prodraží o 113 milionů Kč

Vyčištění zamořené Spolchemie se státu prodraží o 113 milionů Kč

Likvidace ekologických škod v ústecké Spolchemii se státu prodraží o dalších 113,5 milionu korun. Původní kontrakt na sanaci areálu byl podepsán v roce 2003 a stát se jím zavázal zaplatit 1,42 miliardy korun firmám Geosan a Aquatest, peníze ale nestačily. Firmy během podzimu dostaly další zakázku na dodatečné práce, řekl ČTK Radek Ležatka z ministerstva financí. Podle mluvčí Spolchemie Marie Logrové si dodatečné náklady vyžádaly nové skutečnosti a nedostatečnost jedné z původních technologií. Obě ceny jsou bez DPH.

Historie sanací v chemičce v centru krajského města sahá až do 90. let. Stát tamější zamořenou půdu zahrnul do seznamu největších ekologických škod z éry komunismu, které se financují z peněz získaných během privatizace. Současný kontrakt stál 1,42 miliardy korun a byl podepsán v lednu 2003. Během prvních dvou let se dekontaminovala zemina a stavební materiály, do konce roku 2008 podzemní voda a teď se ještě likviduje rtuť, uniklá do podzemí.

"Během realizace byly zjištěny nové skutečnosti, které vyžadují provedení prací nad rámec původních zadávacích podmínek," řekl ČTK Ležatka. "Tyto dodatečné stavební práce jsou zadávány témuž dodavateli, nemohou být technicky ani ekonomicky odděleny od původní veřejné zakázky a jejich rozsah nepřekročí 20 procent ceny původní zakázky," dodává průvodní dokumentace v systému veřejných zakázek. Zadána byla 25. listopadu. "Zjednodušeně řečeno, během sanace se přišlo na další škody a na to, že původně zvolená technologie nestačí," řekla ČTK Logrová.

Sanace má skončit v roce 2015 a je považována za jednu z největších podobných akcí v regionu. Podle ministerstva financí na ni bylo z původního objemu vyčerpáno 1,24 miliardy korun. Sanace areálu litvínovského Chemopetrolu, kterou prováděl také Geosan, stála asi 1,2 miliardy. Peníze pocházejí z privatizačních výnosů a jsou deponovány na zvláštních účtech; nejsou tedy součástí státního rozpočtu.

Jan Beránek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů