Úterý, 19. března 2024

Další desítky obcí, škol či úřadů ušetří za energie

MŽP schválilo projekty zaměřené na energetické úspory ve veřejných budovách za 1,2 miliardy korun..

Další desítky obcí, škol či úřadů ušetří za energie

Obce a města mají nakročeno k významnému snížení výloh za energie ve veřejných budovách. Ministerstvo životního prostředí schválilo podporu 430 projektům z Operačního programu Životní prostředí v celkové výši přes 1,2 miliardy korun. Žádat o dotace na energeticky úsporné renovace mohli obce, města a další majitelé veřejných budov na území celé ČR podávat do 15. dubna 2016.

Dotaci získá celkem 430 projektů přihlášených v 19. výzvě Operačního programu Životní prostředí 2014+. Nejvíce žádostí Státní fond životního prostředí ČR obdržel na projekty se zaměřením na celkové nebo dílčí zateplení obvodového pláště budovy, výměnu a renovaci otvorových výplní a realizaci opatření majících prokazatelně vliv na energetickou náročnost budovy, a tak i snižování dopadů na životní prostředí. Podpořeny budou ale i projekty nuceného větrání s rekuperací odpadního tepla, projekty na výměnu zdroje tepla pro vytápění nebo přípravu teplé užitkové vody s výkonem nižším než 5 MW a projekty využívání obnovitelných zdrojů energie.

,,Podpora energeticky úsporných opatření ve veřejných budovách zcela jasně cílí nejen na snižování produkce CO2 a pomáhá tak například v boji proti klimatické změně, ale je také jedním z klíčových faktorů při snižování výloh za energie ve veřejných budovách, které vlastní většinou města a obce," hodnotí hlavní přínosy podpořených projektů ministr životního prostředí Richard Brabec. ,,Díky projektům podpořeným z OPŽP v oblasti energetických úspor veřejných budov v letech 2007-2013 jsme uspořili už více než 3,5 milionu GJ energie, to je při průměrné ceně za energii 600 Kč/GJ ušetřených 2,1 miliardy Kč v obecních rozpočtech," doplnil ministr Brabec.

Zájemci o podporu mohli podávat své žádosti od 1. prosince 2015 do 15. dubna 2016, připraveny pro ně byly finanční prostředky ve výši tří miliard korun. ,,Velký zájem o projekty energetických úspor nás samozřejmě velice těší, celkem jsme obdrželi 650 žádostí o dotaci s celkovými náklady přesahujícími 7 miliard korun a s požadavkem dotace z EU ve výši 1,9 miliardy korun. Při jejich hodnocení pracovníci Státního fondu životního prostředí ČR posuzovali zejména konečné snížení spotřeby energie v budově, odhadované roční snížení emisí skleníkových plynů nebo i množství energie vyrobeného tepla z obnovitelných zdrojů," shrnuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR hlavní kritéria, podle kterých byly projekty hodnoceny.

Finanční podpora poputuje konkrétně například na zateplení Střední zemědělské školy v Čáslavi, a to ve výši 20 milionů korun. Necelých 30 milionů korun získá statutární město Brno na zateplení ZŠ Laštůvka a dalších 17 milionů na stavební úpravy poliklinika Lesná. Dalších téměř 10 milionů korun obdrží Integrovaná střední škola technická v Benešově na instalaci tepelných čerpadel a větrání s rekuperací tepla.

Úspěšní žadatelé mohou ke schválené dotaci současně čerpat zvýhodněnou půjčku z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR, který na tuto podporu vyčlenil půl miliardy korun, a žadatelé díky nim mohou pokrýt až 100 procent celkových způsobilých výdajů na jimi realizovaný projekt. Žádat o ně mohou až do konce roku 2016.

Majitelé veřejných budov, kteří své žádosti nestihli podat v předešlé výzvě, případně pokud jejich žádost neprošla kladně hodnotícím procesem, nebo realizaci energeticky úsporných renovací teprve zvažují, jistě přivítají, že začátkem září byla zahájena další vlna příjmu žádostí na tato opatření - 39. výzva OPŽP. O finanční prostředky v celkové výši tří miliard korun se mohou ucházet do 20. prosince 2016, žadatelé mohou využít nabídku konzultace nad svým projektem na všech krajských pracovištích SFŽP ČR.

Seznam schválených projektů: http://www.opzp.cz/dokumenty/download/357-7-20160906_Priloha_7.%20VK_Seznam_doporucenych_projektu.pdf.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů