Úterý, 19. března 2024

Ukliďme svět, ukliďme Česko - sezóna končí v podzemním bludišti Bílého koně

Největší česká dobrovolnická kampaň Ukliďme svět, ukliďme Česko uzavírá sezónu.

Ukliďme svět, ukliďme Česko - sezóna končí v podzemním bludišti Bílého koně

Celkem letos pod hlavičkou Ukliďme svět, ukliďme Česko proběhlo rekordních 2066 lokálních úklidových akcí. Jednou z posledních bude 3. prosince úklid podzemního labyrintu ,,Bílý kůň". Půjde již o 11. etapu čištění tohoto bývalého pražského pískovcového dolu dobrovolníky.

Ochránci přírody spolu s příznivci geocachingu doposud z podzemí ručně vytahali 430 tun odpadků a kontaminované zeminy. Jedenáctá a zřejmě poslední akce začne v sobotu 3. 12. od 10:00 v ulici Nad Hutěmi. Pomoc veřejnosti je vítána. Zájemci vybavení pracovním oblečením, dobrou obuví a čelovkou by se ale měli dopředu hlásit na mailu stanislav.tuma@seznam.cz.

Do budoucna chtějí ochránci přírody podzemní prostory zabezpečit, částečně zpřístupnit a ochránit i zdejší zimoviště netopýrů. Osud této technologicko-geologické památky je však nejistý a tak tato brigáda je asi na dlouho poslední šancí, kdy bude možné podzemí legálně navštívit. Pozemky patří Městské části Prahy 14 a o jejich osudu rozhoduje zastupitelstvo. Momentálně však nemá jasný plán. Stanislav Tůma z pořádající základní organizace ČSOP Geo, který je jedním z iniciátorů uklízecí akce, by si rád představil podzemí jako nekomerční technicko-geologickou památku a zároveň chráněný biotop pro zimující netopýry. ,,Městská část Prahy 14 nám ochotně pomohla s odvozem a likvidací odpadků, do budoucna bychom rádi byli v kontaktu a o podzemí se i nadále starali, prováděli exkurze, mapovali netopýry. Rozhodnutí o osudu Bílého koně ale není na nás" dodává.

kůň

Historie tohoto dolu sahá před druhou světovou válku. Některé jeho prostory byly později zasypány struskou, jiné využívány jako skladiště zeleniny. Od konce 80. let se však již opuštěný důl začal proměňovat v nelegální skládku odpadků.

Generálním partnerem akce Ukliďme svět, ukliďme Česko je Nadační fond Veolia.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů