Pátek, 29. března 2024

Ekoden na základních školách - inspirace do výuky i do života

Ekoden na základních školách - inspirace do výuky i do života

Sdružení Občanská inspirace již pátým rokem podporuje základní školy v environmentální výchově. Program Ekoden nabízí přehled možností, jak začlenit environmentální výchovu do výuky. Probíhá v prostorách školy během dopoledního vyučování, při dobrém počasí ve venkovních prostorách školy, za deště či mrazu v budově (v tělocvičně, jídelně apod.).

Program je určen pro 150 - 250 žáků prvního i druhého stupně. Žáci plní úkoly přizpůsobené jejich věku a dovednostem zohledňující mezipředmětové souvislosti - deset stanovišť odpovídá deseti vyučovacím předmětům. Za vyplněnou hrací kartu získají žáci drobnou odměnu.

Do programu jsou zapojené další ekovýchovné organizace (např. Společnost pro zvířata, Lesy Hl.m. Prahy, Koniklec a další). Nejen žáci, ale i pedagogové tak mohou načerpat inspiraci a dále na tématech samostatně nebo ve spolupráci s představenými organizacemi pracovat. Konkrétní podoba Ekodne je vždy přizpůsobena potřebám školy tak, aby byl Ekoden co nejpřínosnější pro žáky, kteří se jej účastní, a zároveň respektoval provoz školy a výuky.

"Ekoden bych určitě doporučila. Vše je prefektně zorganizované, stanoviště výborně připravená a pokud vyjde počasí, nebo místní podmínky dovolí, mají děti postaráno o pěkný zážitek. Při špatném počasí se stanoviště mohou postavit uvnitř školy. Ekoden se na naší škole konal už dvakrát a určitě nebudu váhat ho objednat za nějaký čas znovu." Řekla o svých zkušenostech s Ekodnem paní učitelka Petra Boháčková ze ZŠ E. Beneše.

Celá akce probíhá v režii sdružení, které zajišťuje vyškolené lektory na jednotlivá stanoviště, potřebný materiál i ceny pro zúčastněné žáky. Náklady na akci (spoluúčast rodičů/školy) činí 70 Kč na žáka. Ekodny se konají po celý rok a může si je objednat každá škola. Více informací Vám ráda zodpoví koordinátorka programu PhDr. Tereza Vošahlíková (tereza@obcanskainspirace.cz).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů