Pátek, 19. dubna 2024

Za 4 roky v Ekoškole se děti pyšní skvělými úspěchy

Za 4 roky v Ekoškole se děti pyšní skvělými úspěchy

Základní škola Rosice je v programu Ekoškola zapojena teprve čtvrtým rokem. Ale i za tuto krátkou dobu ušli žáci a učitelé velký kus cesty k šetrnosti k životnímu prostředí.

Velkou pomocí je zapojení všech zaměstnanců školy.
Děti přesvědčily paní kuchařky, aby jogurty nakupovali ve velkých baleních a vydávali je v miskách a aby dostávaly je takové ovoce, které nepotřebuje plastové misky. Velmi oblíbené je biomléko. "Paní vedoucí plánuje zavést i další biopotraviny," pochvalují si děti.

Jedničky i pětky zapisuje paní učitelka do žákovských knížek vytištěných na míru z recyklovaného papíru. Na zahradě se skví zbrusu nový kompost a barely na dešťovou vodu, která je užívána pro zalévání.

Voda je vůbec ve středu zájmu dětí. Inicializovaly výměnu starých splachovadel za nová umožňující dvojí splachování a tudíž šetřící vodu. Starší žáci provedli průzkum ekologických čistících prostředků a snaží se zavést jejich používání. "Ekologický úklid zavádíme zatím pomalu, ale už aspoň u nás používáme čistící prostředky bez fosfátů. Snad se brzy pohneme dál," říká člen Ekotýmu.

Ve výčtu toho, jak děti ovlivňují chod své školy, bychom mohli ještě dlouho pokračovat. Zcela právem se tato škola v Rosicích u Brna pyšní již třetím titulem Ekoškola. Ten zatím poslední obhájily děti právě nyní v březnu a obdrží je na slavnostním předávání v Národní technické knihově 14. června.

Pracovat v Ekoškole mohou děti i díky generálnímu partneru programu společnosti Provident Financial, s.r.o., a partneru programu společnosti Ekolamp s.r.o. Hlavním partnerem Sdružení TEREZA je Panasonic AVC Networks Czech, s.r.o.

v zahrade

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů