Sobota, 20. dubna 2024

Sluňákov vydává knihy pro učitele i veřejnost

Sluňákov vydává knihy pro učitele i veřejnost

Sluňákov je znám zejména jako vzdělávací centrum, které nabízí všem typům škol programy o přírodě. Méně známé je, že Sluňákov vydává také množství knižních publikací, které se zaměřují na rozvíjení vztahu lidí a přírody. Aktuálně připravují pracovníci Sluňákova v rámci projektu E-DUR (Environmentální vzdělávání pro udržitelný rozvoj) tři metodické materiály pro učitele. Ty jim umožní, aby společně se svými žáky po celý rok rozvíjeli své kompetence v oblasti udržitelného rozvoje. Učitelé již nyní používají knihu "Zelený ostrov". V tisku je metodická kniha "Zlatá niť", která tematicky představuje žákům slunce a vesmír. Obsahově je navíc připravena publikace "Udržitelný rozvoj."

Již vydaná metodika Zelený ostrov obsahuje aktivity určené pro žáky 1. - 4. ročníku základní školy. Pomáhá učitelům prostřednictvím skutečného příběhu indonéského ostrova Krakatoa nabízet žákům dobrodružné zkoumání a objevování zákonitostí návratu života na místa zničená po výbuchu sopky. Kniha obsahuje hravý a přitažlivý vějíř praktických nápadů, které seznamují žáky s některými ekologickými ději v přírodě, navíc je obohacena o zajímavé grafické prvky a fotografie z již realizovaných školních projektů. Svým celkovým pojetím je kniha inspirujícím a povzbuzujícím materiálem pro ty učitele, kteří se snaží svým žákům nabízet zajímavé cesty poznání a porozumění přírodě.

Všechny tři zmíněné metodické materiály jsou doplněny herními a vzdělávacími pomůckami a v případě knihy o slunci také elektronickými vizualizacemi probíraných problémů. Odbornou kvalitu uvedených metodických materiálů garantují experti z Univerzity Palackého v Olomouci. Všechny materiály jsou postupně na školeních představovány pedagogům z celé České republiky.

Sluňákov také ve spolupráci s Univerzitou Palackého (projektu Envirup) vydává dvě knihy pro veřejnost. Jednou z nich je kniha esejů o problematickém vztahu lidí a přírody "O přírodě s láskou" autora Michala Bartoše. Její doslov obohatily příspěvky Václava Bělohradského, Stanislava Komárka, Petra Pokorného a Zdeňka Kratochvíla. Druhá publikace s názvem "Neobyčejnost přirozenosti, dům - krajina - lidé - Sluňákov, 1992 - 2012" mapuje historii projektu stavby ekologického nízkoenergetického domu v Horce nad Moravou, který je těsně spojen s činností Sluňákova. Editorka Irena Hradecká shromáždila celou řadu fotografií, historických dokumentů, anket, dotazníků a článků, které společně mapují celý sluňákovský projekt a smysl činnosti. Kniha je zaměřena zejména na architektonickou soutěž při výběru konečné podoby nízkoenergetického domu, ale její zájem hledá i aktivity, které k realizaci domu přispěly. Navíc se závěr knihy obrací do budoucnosti a mapuje snahu o doplnění domu venkovní návštěvnickou expozicí, která nese název "Dům přírody Litovelského Pomoraví". V této části knihy jsou zachyceny i proměny přemýšlení o tomto projektu v práci výtvarníků Františka Skály, Miloše Šejna, Miloslava Fekara a Tomáše Lampara.

Obě knihy pro veřejnost budou dostupné veřejnosti v rámci programu besed Ekologických dnů Olomouc v Divadle hudby v pátek 27. dubna od 19 hodin. Program křtu obou knih počítá s promluvou socioložky Jiřiny Šiklové a besedou s bývalými ministry životního prostředí Rut Bízkovou, Liborem Ambrozkem a Martinem Bursíkem. V úvodu večera bude uvedena premiéra dokumentárního filmu Víta Janečka o Sluňákovu "Nejvyšší hora na Hané". Celý program Ekologických dnů Olomouc, které letos navštíví například Cyril Höschl, Tomáš Sedláček či Václav Bělohradský najdou zájemci na internetové adrese www.slunakov.cz.

Michal Bartoš
Kontakt pouze pro média: Mgr. Michal Bartoš, Ph.D., 602708181, michbartos@seznam.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů