Úterý, 19. března 2024

Češi budou muset kvůli směrnici EU stavět ekologičtěji, stavba se prodraží

Evropská unie přišla v roce 2010 se směrnicí, podle níž nepůjde od roku 2020 postavit jiný dům než s ,,téměř nulovou spotřebou energie". Podle ředitele aliance Šance pro budovy Petra Holuba to bude znamenat pečlivější stavební nároky.

Češi budou muset kvůli směrnici EU stavět ekologičtěji, stavba se prodraží

Samotné stavby tak budou o něco dražší. Na druhou stranu ale domácnosti dají méně za spotřebu energie, protože dům bude kvalitnější.

Jaký je konkrétní požadavek na spotřebu u takového domu?

Požadavek není právě úplně přísný. Název zní sice drasticky, ale zdaleka ten standard jak je definován výkonem a následnou vyhláškou ministerstva průmyslu a obchodu, dostává svému názvu. Ten požadavek je v jednom čísle, které se používá pro hodnocení domu. Měrná spotřeba tepla na vytápění 30 - 70 kilowatthodin na metr čtvereční. Přitom nízkoenergetický standard je kolem 50 kilowatthodin na metr čtvereční. Pasivní standard, který je ještě lepší a který v Česku není úplně běžný, je na 15 kilowatthodinách na metr čtvereční.

Když se na to podíváme z pohledu dodavatelů. Vydělají na tom nebo budou naopak tratit?

Důležité je rozdělit tu skupinu dodavatelů nebo developerů, kteří staví nové domy. Dělají na tom ti, kteří staví kvalitně a kteří umí pečlivě připravit stavbu. Už třeba nyní se budovy takto staví. Pokud se na to podívám ze strany kupujícího, zákazníka devoleperské společnosti nebo zákazníka stavebních firem, tak ti na tom budou jednoznačně lépe, protože dostanou kvalitnější produkt, který spotřebovává méně energie. V další řadě zaplatí méně za spotřebu energie. Předpokládá se, že dům bude kvalitnější, i co se týče například zajištění větrání čerstvého vzduchu, zajištění nepronikání chladu přes okna a zajištění kvalitních detailů, které zamezují tepelným odstupům.

Proč EU přichází s novou směrnicí určenou pro stavení rodinných domů? Co se tím vlastně sleduje?

Prvotním zájmem EU bylo zřejmě snižování emisí a snižování dovozní závislosti na fosilních palivech. To je veřejný zájem, který stojí za tím, proč by nám stát měl vůbec mluvit do toho, jaké domy stavíme. Je to také o tom, že trh se stavbami a budovami je poměrně složitý a ne každý umí posoudit kvalitu zboží, které kupuje. Do jisté míry je to tedy také ochrana spotřebitele.

Existují i takzvané pasivní domy. Jaký je v porovnání s domy s nulovou spotřebou mezi nimi rozdíl?

Pasivní domy v porovnání s domy s téměř nulovou spotřebou, tak jak si je definovala Česká republika, jsou ještě více úsporné, jsou dvakrát až čtyřikrát více úsporné. To je trochu paradox toho názvu, který nepopisuje úplně realitu tak, jak je definována vyhláškou ministerstva průmyslu. Pasivní domy se v Česku už staví díky programu Nová zelená úsporám. Postaví se kolem tisíce pasivních rodinných domů. U bytů je to méně, tam je to asi kolem 2 - 3 procent.

Článek obsahuje pouze úryvky z rozhovoru s ředitelem aliance Šance pro budovy Petrem Holubem. Celý rozhovor si můžete přehrát v playeru výše.

Zdroj: Zet

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů