Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Praha zvolila zdravý životní styl

09.09.2010  |  zdroj: Podniky a trhy  |  59× přečteno      vytisknout článek

Nejvíce sympatií poroty vzbudily příběhy o dárkově zabaleném kamionu a čerstvém džusu z česneku.

Regionálním kolem Prahy a Středočeského kraje začal včera pátý ročník soutěže Firma roku a Živnostník roku. U porotců bodovali především podnikatelé z oblasti zdravé výživy a ekologie.

Nejlepším živnostníkem Středočeského kraje se stal Jan Zeman, který v rodinné biopekárně v Oříkově u Sedlčan peče sušenky a krekry z ekologicky pěstovaných surovin a bez chemických konzervantů.

Vítězný živnostník založil biopekárnu se svou ženou a matkou v roce 2006. Pekárna dosáhla vloni obratu 12 milionů korun a v současnosti zaměstnává 13 zaměstnanců. Měsíčně vyrobí přes 40 tisíc kusů pečiva, které lze zakoupit vedle malých prodejen i v řetězcích Albert, Billa, Globus či Interspar.

Jako nejlepší středočeskou firmu porotci vybrali stavební společnost Kasten z Neratovic, která zatepluje panelové domy, což vede k úsporám energie. Počátky firmy sahají do roku 1991, kdy zakladatel firmy Aleš Kocourek jako vášnivý horolezec začal nabízet práci ve výškách. Dnes firma Kasten zaměstnává přes osmdesát pracovníků a dosahuje obratu téměř 300 milionů korun.

Džusy z celeru pro rockery

Nejlepší pražskou firmou se stala společnost Mangaloo, živící se lisováním šťáv z jakéhokoli ovoce a zeleniny přímo před zraky konzumentů. "Zkoušeli jsme lisovat i česnek, pitelné to však nebylo. Mohu ale doporučit šťávu z celeru kombinovanou s pomerančem nebo hruškou," poradil jednatel a spolumajitel firmy Michal Kreuter. Před šesti lety jej spolu s kamarádem zaujaly v Austrálii juicebary, kde se lisovaly džusy z čerstvého ovoce. I z toho, co si přinesli zákazníci. Nápad přinesli do Česka a poprvé vyzkoušeli na open air festivalu v Trutnově. "Čtyři dny jsme tam prakticky nespali, byl obrovský zájem. A když to mohli pít rockeři, proč by to nepili i další lidé?" vzpomíná Kreuter.

Když bylo zřejmé, že je o čerstvé nápoje zájem i mezi rockery, začali obcházet pražská obchodní centra a ucházeli se o pronájem prostor. Firma Mangaloo si nechala zaregistrovat značku Freshbar a dnes provozuje síť deseti barů v Praze a ve východních Čechách. Nabídka ovocných a zeleninových šťáv i koktejlů se zároveň rozšířila o saláty, ovocné dezerty a cateringovou službu.

Kráceno

AUTOR: Vladimír Kaláb
AUTOR-WEB: www.ihned.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
RENARDS dotační, s.r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist