Pátek, 29. března 2024

Spotřeba polystyrenu v ČR roste o čtvrtinu, může být rekordní

Spotřeba polystyrenu v ČR roste o čtvrtinu, může být rekordní

Spotřeba pěnového polystyrenu (EPS) po loňském poklesu v Česku opět roste. Za prvních osm měsíců se meziročně zvýšila o 25 procent na téměř 40.000 tun. Na konci roku by spotřeba tohoto materiálu, který se používá hlavně jako izolace ve stavebnictví, mohla překonat dosud rekordních 55.000 tun z roku 2008. Na dnešní tiskové konferenci to oznámili zástupci Sdružení EPS ČR.

V loňském roce tuzemská spotřeba pěnového polystyrenu poprvé po deseti letech klesla, bylo to o 9,3 procenta. Podle Sdružení EPS ČR za snížením spotřeby byla ekonomická recese, ale také pomalý start programů Zelená úsporám a Nový panel, které poskytují státní dotace na zateplování budov.

"Jak jsme předpovídali počátkem roku, stavební investice se letos rozběhly a spotřeba polystyrenu výrazně vzrostla, a to zejména při rekonstrukcích a renovacích," uvedl předseda Sdružení EPS ČR Pavel Zemene.

Na Slovensku vzrostla spotřeba EPS za prvních osm měsíců letoška o zhruba 11 procent. Loni Slovensko ve spotřebě EPS zaznamenalo pokles o čtyři procenta. Nejvyšší dynamiku růstu spotřeby polystyrenu podle sdružení vykazují skandinávské státy a země s tradičně propracovanými systémy podpory zateplování jako Švýcarsko či Německo.

Sdružení EPS ČR připomnělo, že jedním z cílů evropské strategie pro snižování energetické náročnosti je pokles spotřeby energií do roku 2020 o pětinu. Současným tempem zateplování by přitom za deset let bylo uspořeno jen deset až 14 procent energie v evropských budovách. Evropská komise proto počátkem příštího roku plánuje zveřejnit novou strategii pro snižování energetické náročnosti, ve které podle sdružení budou hrát významnou roli právě izolace budov.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů